FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Čermak i Markač ostaju u Haagu zbog Gotovine

PAZIN,15. rujna(Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako"neformalno" raspolaže informacijom da je odluka Haaškog suda, kojomgenerali Ivan Čermak i Mladen Markač ostaju u Haagu do početkasuđenja, "donesena zbog bijega generala Ante Gotovine".
PAZIN,15. rujna(Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako "neformalno" raspolaže informacijom da je odluka Haaškog suda, kojom generali Ivan Čermak i Mladen Markač ostaju u Haagu do početka suđenja, "donesena zbog bijega generala Ante Gotovine".

Mesić je za posjeta Istarskoj županiji istaknuo kako smatra da su sva tijela hrvatske države, a naročito policija, obavila svoj posao. "Sve što je do sada učinjeno upućuje na to da se general Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj", rekao je Mesić.

Dodao je kako ne može samo Hrvatska pomoći da se Gotovina pojavi pred Haaškim sudom, nego da u to moraju biti uključena i tijela drugih država.

"Sada kad imamo Blaškićevu presudu, smatram da bi ona mogla motivirati Gotovinu da odgovori na pitanja Haaškog suda. Naime, ta je presuda u biti odgovorila na pitanje zapovjedne odgovornosti u kojoj je rečeno kako mora biti utvrđena uzročno-posljedična veza između zločina i zapovjednika", rekao je Predsjednik. Dodao je kako bi general Gotovina trebao proučiti tu presudu i odgovoriti na sudska pitanja.

"To je više stvar njegovih savjetnika koji možda skupljaju političke bodove, a možda im to i financijski odgovara", rekao je Mesić u izjavi za novinare nakon odvojena sastanka s članovima Poglavarstva Istarske županije te istarskim antifašističkim borcima.

Mesić je rekao kako se on slaže s premijerom Ivom Sanaderom da je kuna stabilna. "Međutim, moramo se složiti s činjenicom da je naš uvoz dvostruko veći od izvoza", rekao je Mesić, komentirajući svoje navodno razmimoilaženje sa Sanaderom o tečaju kune s obzirom na to da on tvrdi da je kuna prejaka, a Sanader da je stabilna i da ne treba mijenjati tečaj.

"Treba napraviti analizu i utvrditi zašto je toliko veći uvoz od izvoza jer mi ne možemo računati na budućnost ako ostane takav trend. Moramo proizvoditi i izvoziti, a monetarna politika mora služiti razvoju", naglasio je Mesić. Dodao je kako bi o tome trebalo otvoriti raspravu i nakon nje donijeti odluke koje će potaknuti proizvodnju i izvoz, a ograničiti uvoz.

Komentirajući ocjenu slovenskog MUP-a kako sredina Savudrijske vale nikada nije bila crta razgraničenja na što se Hrvatska poziva, Mesić je kazao da međunarodne konvencije kažu da "ako nije utvrđena granična crta, onda se ona utvrđuje crtom sredine".

U susretu s članovima Županijskog poglavarstva raspravljalo se o poljoprivrednom razvoju te županije te o projektu otvaranja sveučilišta u Puli. "U Hrvatskoj je samo sedam do osam posto građana s visokom i višom stručnom spremom, a u članicama Europske unije taj je postotak mnogo viši. Otvaranje sveučilišta pomoći će da se i u tome približimo europskom standardu", rekao je.

Mesić je izvijestio novinare kako je u razgovoru s istarskim antifašističkim borcima podupro njihove zahtjeve da ih se tretira isto kao i sudionike Domovinskog rata. "Sudionici Domovinskog rata su obranili Hrvatsku, antifašistički borci su je stvorili. To je njihovo stajalište s kojim se ja slažem jer je to prava argumentacija", zaključio je Mesić.

Predsjednik je za posjeta Vodnjanu razgledao crkvu sv. Blaža, mumije i zbirke sakralne umjetnosti, a navečer će mu u Rovinju biti dodijeljena povelja počasnog građanina grada Rovinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙