FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY IMENOVAO VIJEĆE ZA USTUPANJE SUĐENJA ADEMIJU I NORCU RH

DEN HAAG/ZAGREB,8. rujna 2004.(Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY)Theodor Meron imenovao je tročlano sudsko vijeće kojemu je zadaća"utvrditi treba li predmet Rahima Ademija i Mirka Norca ustupitihrvatskim vlastima", priopćio je u srijedu ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,8. rujna 2004.(Hina) - Predsjednik Haškog suda (ICTY) Theodor Meron imenovao je tročlano sudsko vijeće kojemu je zadaća "utvrditi treba li predmet Rahima Ademija i Mirka Norca ustupiti hrvatskim vlastima", priopćio je u srijedu ICTY.

U vijeće su imenovani stalni suci Alfons Orie, O-Gon Kwon i Kevin Parker, navodi se u nalogu predsjednika suda, potpisanom u utorak.

Nalog je donesen na temelju prošlotjednog podneska glavne tužiteljice Carle del Ponte u kojem se traži ustupanje optužnice protiv generala Ademija i Norca "vlastima Hrvatske radi suđenja na odgovarajućem sudu u toj zemlji, to jest na Županijskom sudu u Zagrebu".

To je prvi puta da glavna haška tužiteljica predlaže "ustupanje optužnice drugom sudu", prema Pravilu 11 bis, Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, a u skladu sa strategijom dovršetka rada suda.

Tužiteljica je u posebnom podnesku predložila da predsjednik suda imenuje vijeće koje će razmotriti prijedlog o ustupanju.

Objedinjenu optužnicu protiv generala Ademija i Norca, koja ih tereti za ratne zločine u operaciji Medački džep 1993., Tužiteljstvo je podnijelo 27. svibnja ove godine, a raspravno vijeće kojim predsjedava sudac Liu Daqun potvrdilo ju je 30. srpnja.

Ademi se nakon podizanja optužnice dobrovoljno predao Haškom sudu 25. srpnja 2001., pred kojim se izjasnio da nije kriv. U veljači 2002. godine pušten je na slobodu do početka suđenja.

Mirka Norca, koji je pred hrvatskim sudom pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Gospiću 1991., ICTY je optužio 20. svibnja ove godine. Iz pritvora Županijskog suda u Rijeci 8. srpnja prebačen je u Haag radi izjašnjavanja o krivnji. Izjasnio se da nije kriv prema svih pet točaka optužnice, a raspravno vijeće odlučilo je da do početka suđenja bude u pritvoru u Hrvatskoj, pod nadležnošću ICTY i pod uvjetima propisanim za haške pritvorenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙