FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBRANA ZA PREKID SUĐENJA MILOŠEVIĆU DO ODLUKE ŽALBENOG VIJEĆA

DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - Britanski odvjetnik Steven Kay, branitelj po službenoj dužnosti Slobodana Miloševića, najavio je uutorak u Haškom sudu (ICTY) da će tražiti prekid suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku dok Žalbeno vijeće ne riješi žalbu zbogpostavljanja branitelja protiv volje optuženog.
DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - Britanski odvjetnik Steven Kay, branitelj po službenoj dužnosti Slobodana Miloševića, najavio je u utorak u Haškom sudu (ICTY) da će tražiti prekid suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku dok Žalbeno vijeće ne riješi žalbu zbog postavljanja branitelja protiv volje optuženog.

"Nakon što današnji svjedok završi iskaz želio bih postaviti pitanje suspenzije postupka dok Žalbeno vijeće rješava žalbu o postavljanju branitelja", rekao je Kay na početku sjednice.

Obrana je danas izvela novog svjedoka Rollanda Keitha, kanadskog časnika koji je 1999. bio OESS-ov promatrač na Kosovu.

Raspravno vijeće odobrilo je prošloga petka braniteljima Kayu i Gillian Higgins da u Miloševićevo ime podnesu žalbu na odluku o svom imenovanju, ocijenivši da je riječ o "temeljnom pitanju za vođenje procesa koje je nužno riješiti sada a ne po njegovom završetku".

Podnošenje žalbe vijeće je ocijenilo opravdanim zbog činjenice da se optuženi postavljanju branitelja "usprotivio i izrazio želju da se na odluku žali", iako nije podnio i formalnu žalbu.

Kay i Higgins, koji su do postavljanja za branitelje sudjelovali u procesu kao "prijatelji suda", u podnesku su upozorili kako oduzimanje prava optuženom da se sam brani može utjecati na pravičnost suđenja i predstavljati osnovu za žalbu na presudu, a u krajnjem slučaju i za ponavljanje procesa.

Zbog nametanja branitelja Miloševiću do sada je od svjedočenja odustao veći broj svjedoka, što po riječima Kaya stvara velike teškoće za vođenje dokaznog postupka obrane.

Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović ranije je izjavio da je od dolaska pred ICTY odustalo ukupno 260 svjedoka obrane, no taj broj nije službeno potvrđen.

Miloševiću se u Haagu sudi od veljače 2002., po optužnici koja ga u 66 točaka tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja koje su srpske snage počinile u ratovima vođenim 90-ih godina u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙