FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAAG: ČOVIĆ OČEKUJE DA ĆE SE ŠESTORICI HRVATA SUDITI U RH

DEN HAAG/ZAGREB,10. rujna(Hina) - Šestorici optuženih Hrvata iz BiHnajverojatnije će se suditi u Hrvatskoj, izjavio je u petak hrvatskičlan Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka s predsjednikomHaškog suda (ICTY) Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlomdel Ponte.
DEN HAAG/ZAGREB,10. rujna(Hina) - Šestorici optuženih Hrvata iz BiH najverojatnije će se suditi u Hrvatskoj, izjavio je u petak hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sastanka s predsjednikom Haškog suda (ICTY) Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte.

"Nakon puštanja iz pritvora ICTY-a šestorica optuženih svoj su boravak vezali uz Zagreb, gdje će čekati početak suđenja i njihova želja je da im se sudi tamo", izjavio je Čović u Haagu i dodao kako je njegovo "osobno mišljenje da će Haški sud prepustiti taj slučaj Hrvatskoj a ne Bosni i Hercegovini".

"Ako su se već opredijelili da svoj boravak vežu uz Zagreb, onda to na neki način i prejudicira moguća rješenja. Jedno je sigurno, da procesuiranje tih ljudi neće biti u Haagu", rekao je Čović.

Bivši politički i vojni čelnici nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Čorić, Berislav Pušić te generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, u srijedu su nakon puštanja na privremenu slobodu doputovali u Zagreb gdje su ih u zračnoj luci dočekali članovi obitelj i odvjetnici. Optuženi su za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene progonom Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom HVO-a 1991-94.

Čović je izrazio uvjerenje da će se se svi budući procesi prebaciti iz Haaga sudovima u BiH i Hrvatsku, što se, kako je ponovio, odnosi i na šestoricu optuženih Hrvata.

Uz Čovića, u posjetu Haškom sudu boravili su ministrica pravosuđa BiH Borjana Krišto i ministar sigurnosti Bariša Čolak, kako bi razgovarali o prebacivanju haških predmeta pravosuđu BiH.

O predaji ratne dokumentacije Herceg Bosne najmanje se razgovaralo, rekao je Čović, jer hrvatsko izaslanstvo nije donijelo nikakve dokumente, koji se upućuju preko ureda ICTY-a u Sarajevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙