FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Došlo vrijeme za novu slovensku vanjsku politiku

LJUBLJANA,15. rujna(Hina) - Bivši slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel napisao je svoju treću knjigu memoara, a prilikom njenapredstavljanja u srijedu požalio se na nedostatak političkogkonsenzusa i udaljavanje premijera Antona Ropa od uspješne vanjskepolitike iz vremena kada su je kreirali Janez Drnovšek i DimitrijRupel.
LJUBLJANA,15. rujna(Hina) - Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel napisao je svoju treću knjigu memoara, a prilikom njena predstavljanja u srijedu požalio se na nedostatak političkog konsenzusa i udaljavanje premijera Antona Ropa od uspješne vanjske politike iz vremena kada su je kreirali Janez Drnovšek i Dimitrij Rupel.

"Vrijeme je za novu vanjsku politiku, no bojim se da za to trenutačno ne postoji razumijevanje. Naša vanjska politika mora sadržavati konsenzus većine stranaka i birača, bez toga ne može biti uspješna", rekao je Rupel, dodajući da se politikom koja se odriče polovice svojih potencijala ne može uspješno djelovati u Europskoj uniji.

"Vrijeme je da i na naše odnose s Hrvatskom primijenimo nove modernije koncepte", rekao je ne pojašnjavajući detalje Rupel, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ovih dana izašlu knjigu uspomena s naslovom "Ukradena priča o uspjehu" i podnaslovom: "Strašne godine čuda s početka 21. stoljeća: od sluganstva tuđinu do europske himne, od SFRJ do EU i NATO-a".

Rupela je premijer Anton Rop prije dva mjeseca isključio iz vlade i stranke liberalnih demokrata (LDS), pa se on pridružio oporbenim Janšinim Demokratima (SDS), na čijoj izbornoj listi nastupa i na izborima za parlament koji se održavaju 3. listopada.

Kako je pojasnio dugogodišnji šef slovenske diplomacije, nije riječ o knjizi-obračunu s političkim protivnicima u Ropovoj vladi koja je napustila zasade Drnovšekove ere društvenog kompromisa i traženja političke sredine, nego o razmišljanju i analizi na tragu budućnosti. To što je sadašnji premijer i vođa nekadašnje Rupelove stranke Anton Rop, prema tvrdnjama autora, odbacio zasade Drnovšekova liberalizma i previše se približio ljevici koju simbolizira nekadašnji predsjednik Milan Kučan te pritom pokušao "preuzeti" odnosno ukrasti Drnovšekovu "priču o uspješnoj Sloveniji", glavni je Ropov problem pred biračima na predstojećim parlamentarnim izborima, ocjena je iz Rupelove knjige. Bivši slovenski šef diplomacije koristio je u knjizi niz političkih dokumenata iz zadnjih nekoliko godina.

Oko toga se između Rupela i premijera Ropa već razvila polemika. Rop je bivšeg šefa diplomacije optužio za neodgovorno korištenje državnih arhiva i iznošenje u javnost detalja o njegovu susretu s danskim premijerom prošle godine, kad se razmišljalo o slanju slovenske vojske u Irak u sklopu danskog kontingenta. No, Rupel je takve optužbe odbio, rekavši da je Rop zaboravio da je informacije o tome i sam javno objavio, iako se nakon primanja Slovenije u NATO savez i kompliciranja situacije u Iraku predomislio oko angažmana u okviru NATO saveza.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙