FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: TRI TJEDNA PRED IZBORE LDS I DALJE U VODSTVU

LJUBLJANA,11. rujna 2004.(Hina) - Tri tjedna pred četvrte slovenskeparlamentarne izbore stranka liberalnih demokrata (LDS) sadašnjegpremijera Antona Ropa, sudeći po najnovijim anketama, ima znatnuprednost pred demokratima (SDS) njegova glavnog izazivača JanezaJanše.
LJUBLJANA,11. rujna 2004.(Hina) - Tri tjedna pred četvrte slovenske parlamentarne izbore stranka liberalnih demokrata (LDS) sadašnjeg premijera Antona Ropa, sudeći po najnovijim anketama, ima znatnu prednost pred demokratima (SDS) njegova glavnog izazivača Janeza Janše.

Prema anketi koju je u subotu objavilo ljubljansko "Delo", na izbore 3. listopada izaći će 73 posto birača. To je nekoliko postotaka više nego prije 4 godine, ali ne ukazuje na mobilizaciju biračkog tijela kakva bi se očekivala u slučaju da birači žele radikalne političke promjene i dolazak na vlast Koalicije Slovenija koju uz Janšinu stranku čine demokršćani iz "Nove Slovenije" Andreja Bajuka.

Prema istraživanju "Delove" agencije provedene na 713 birača, Rop bi zadržao premijerski položaj jer bi njegova stranka osvojila 34 posto glasova, a njegovi potencijalni koalicijski partneri iz Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) 8,5 posto. Ukoliko bi u koaliciju poslije izbora uspio privući Podobnikovu Pučku stranku (SLS) s njenih 4 do 5 zastupnika ili otprilike isti broj Jelinčičevih nacionalista (SNS), Rop bi u novom parlamentu mogao imati većinu iako će ispod praga za ulazak u parlament ostati stranka umirovljenika Desus i stranka Mladih (SMS) s kojima je koalirao u protekle 4 godine.

Janšina SDS sudeći po istraživanju "Dela" bila bi i dalje najjača oporbena stranka sa 23 posto osvojenih glasova, a Bajukova Nova Slovenija morala bi se zadovoljiti sa 8,5 posto iako je na europskim parlamentarnim izborima u Sloveniji u svibnju na veliko iznenađenje bila najuspješnija stranka, osvojivši više glasova od LDS-a.

Janša je u televizijskim suočavanjima proteklog tjedna upozorio na varljivost predizbornih anketa, osobito onih koje po narudžbi vlade radi institut za javno mišljenje Fakulteta političkih znanosti, a zajedno sa Bajukom i Podobnikom pozvao medije da u kampanji ne preferiraju stranke bliske vladi.

Stranke desnog centra svoju su predizbornu kampanju utemeljile na optuživanju 12-godišnje vladavine LDS-a pod Drnovšekom i Ropom kao ere "klijentelizma i korupcije", a obećale su i novi rast, temeljen na smanjenju troškova državne uprave, privlačenju stranih investicija i stimuliranju domaćih poduzetnika.

S druge strane, Rop i njegovi liberali tvrde da bi Janša i Bajuk u Sloveniji željeli konzervativnu ekonomsku revoluciju koja bi uništila elemente socijalne države, te da desnica nema pravoga programa niti sposobnih ljudi za formiranje kompetentne vlade u slučaju da pobijedi na izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙