FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENSKI PREMIJER LOVIO MORSKE PSE U PIRANSKOM ZALJEVU

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Pomažući u Piranskom zaljevu jednomribaru pri "bacanju mreža za morske pse", slovenski premijer Anton Ropi nekoliko ministara u njegovoj vladi željeli su demonstrirati da suna njihovoj strani u sukobu s njihovim hrvatskim kolegama izSavudrijske vale.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Pomažući u Piranskom zaljevu jednom ribaru pri "bacanju mreža za morske pse", slovenski premijer Anton Rop i nekoliko ministara u njegovoj vladi željeli su demonstrirati da su na njihovoj strani u sukobu s njihovim hrvatskim kolegama iz Savudrijske vale.

"U subotu navečer Rop i ministar prometa Marko Pavliha bacili su mrežu za morske pse na sredini zaljeva, a iz pratećeg broda pratili su ih novinari i ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, koji je prvi put razgledao slovensku obalu s mora", navodi u ponedjeljak ljubljanski "Dnevnik".

Tom prilikom su Rop i Vajgl dali nekoliko izjava vezanih za utvrđivanje granice na moru i zadnje incidente u zaljevu.

"Hrvatska se treba pobrinuti da se događaji koje potiču pojedinci, ali i hrvatska administracija, ne ponavljaju", rekao je Vajgl, dodajući da hrvatska vlada Sloveniju u zadnje vrijeme pokušava "staviti pred gotov čin" i da sadašnje vrijeme nije dobro za pregovore o granici jer su u Sloveniji za tri tjedna parlamentarni izbori.

"Teško bih mogao reći da je predizborno vrijeme pravi trenutak za pregovore. Imamo još mnogo vremena i prostora za pregovore. Slovenija želi teritorijalni izlaz na otvoreno more jer je pomorska država. Pokazivanje mišića nije pravi instrument", rekao je Vajgl, dodajući kako vjeruje da u zaljevu neće doći do stanja "u kojem bi moralo dolaziti do popuštanja živaca".

Slovenija, rekao je Vajgl, u sadašnjem sporu nije pasivna nego "korektna", a u tome ima i potporu Europske unije.

Ropa, koji je glavni favorit za pobjedu na izborima, oporbene stranke u zadnje vrijeme kritiziraju zbog "popuštanja Hrvatskoj" u savudrijskom sporu, a na listi njegove stranke liberalnih demokrata (LDS) na izborima kandidiraju i Vajgl i Pavliha.

"Bacili smo mrežu u slovensko more", rekao je Rop na pitanje gdje su bacili mrežu.

"Rješenje u zaljevu nije u tome da i mi započnemo s provokacijama. Važno je kako našim ribarima olakšati život, a cijelu problematiku počet ćemo rješavati nakon izbora. Za nas je sređivanje prilika u Piranskom zaljevu dio razgovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju", rekao je slovenski premijer, prenosi "Dnevnik" od ponedjeljka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙