FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RASKINUT UGOVOR S MECHELOM

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) iMechel su u utorak navečer raskinuli kupoprodajni ugovor za sisačkuŽeljezaru, potpisan lani u veljači, čime je ta ruska tvrtka izašla izŽeljezare.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Mechel su u utorak navečer raskinuli kupoprodajni ugovor za sisačku Željezaru, potpisan lani u veljači, čime je ta ruska tvrtka izašla iz Željezare.

Ugovor o raskidu ugovora su u prostorijama HFP-a potpisali predsjednik fonda Damir Ostović i sada već bivši generalni direktor Željezare Mechel Nasibulla Muhatdinov.

U HFP-u je u utorak potpisan i ugovor o ustupanju kupoprodajnog ugovora iz veljače između tog fonda i Željezare u stečaju koji su potpisali Ostović i stečajni upravitelj Darko Šket, uz supotpis predstavnika Mechela.

Ostović je objasnio da tim ugovorom HFP od Mechela preuzima na sebe ugovorne obveze i dobiva imovinu, te radnike Željezare, kao i sve obveze prema radnicima.

Kako bi se pojednostavila pravna procedura, imovina Željezare i radnici prebacit će se na HFP, odnosno novu tvrtku u vlasništvu fonda koja će poslužiti kao prijelaz u vrijeme dok se ne pronađe novi strateški partner, kazano je na konferenciji za novinare.

Muhatdinov je naglasio da će u srijedu biti isplaćene kolovoške plaće radnicima u iznosu od 1,1 milijuna eura, da će biti aktivirano bankovno jamstvo od 3,6 milijuna eura, te predani alati i rezervni dijelovi vrijedni 1,5 milijuna eura bez naknade "kao znak dobre volje", kako bi novi ulagač odmah mogao započeti s proizvodnjom.

Time smo ispunili sve svoje obveze prema Zakonu o radu i prema kupoprodajnom ugovoru i platili smo sva dospjela potraživanja, kazao je Muhatdinov.

Bankovno jamstvo trebalo bi biti dovoljno za isplatu šest mjesečnih minimalnih plaća radnika ili za tri i pol mjeseca punih plaća, kazano je.

Ostović je napomenuo da intenzivno rade na izradi liste kupaca, kojih je nekoliko, te da bi uskoro trebali organizirati prezentaciju sisačke Željezare zainteresiranima.

Glede sudbine radnika, Ostović je rekao da treba vidjeti što je realno i koliko ih može ostati, a za Željezaru, istaknuo je, žele pronaći dugotrajno rješenje.

Ostović je ocijenio da će HFP teško moći pokrenuti proizvodnju u Željezari u ovom razdoblju do pronalaska strateškog partnera i iz tog razloga im je cilj što prije pronaći ulagača u tu tvrtku.

U tu novu tvrtku trebalo bi prijeći 1607 radnika, od ukupno 1655 koliko ih je bilo prije godinu i pol dana kada je Mechel ušao u Željezaru. Razlika u broju je nastala prirodnim odljevom radnika u mirovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙