FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SANADEROV OBEĆAVAJUĆI POČETAK U BORBI PROTIV KORUPCIJE

ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Afera koja je ovog ljeta izbila uHrvatskoj u vezi s dodjelom ugovora za gradnju auto-cesteDugopolje-Šestanovac američkoj tvrtki Bechtel može se ubrojiti međuskandale kakvi se često događaju u zemljama istočne, pa i zapadne,Europe, no način na koji ga je riješila hrvatska vlada predstavljamajstorsko djelo u odnosima s javnošću, ocjenjuje novinarka LizBarrett u komentaru za Southeast European Times.
ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Afera koja je ovog ljeta izbila u Hrvatskoj u vezi s dodjelom ugovora za gradnju auto-ceste Dugopolje-Šestanovac američkoj tvrtki Bechtel može se ubrojiti među skandale kakvi se često događaju u zemljama istočne, pa i zapadne, Europe, no način na koji ga je riješila hrvatska vlada predstavlja majstorsko djelo u odnosima s javnošću, ocjenjuje novinarka Liz Barrett u komentaru za Southeast European Times.

Skandal u vezi ugovora s Bechtelom u Hrvatskoj je izbio radi toga što vlada nije održala javni natječaj za dodjelu ugovora, kao i radi toga što je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u prošlosti imao osobne veze s tom američkom tvrtkom, podsjeća Liz Barrett te primjećuje kako je to "do tada bila prilično predvidljiva priča" kakva se često viđala prvenstveno u zemljama istočne Europe. "No onda je vlada poduzela dva koraka vrijedna divljenja", zatražila je mišljenje EU-a o poslu s Bechtelom i održala javni natječaj za radove na navedenoj dionici autoceste, stoji u komentaru.

"Taj potez je ocijenjen kao remek-djelo odnosa s javnošću. Vlada je pokazala da joj je prije svega stalo do dobrih odnosa s EU-om, da prihvaća kritike, te da će u trošenju novca poreskih obveznika prvenstvo dati transparentnosti", ocjenjuje Barrett.

Odluka predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera da održi novi natječaj široko je pozdravljena no sada je na njemu da pokaže da taj potez predstavlja dugoročnu spremnost da se očisti javno poslovanje i da nije samo pokušaj otklanjanje neugodnog skandala, piše Barrett i napominje kako su iznesene i optužbe za korupciju protiv ministra zdravstva Andrije Hebranga koji je navodno vršio pritisak na četiri bolnice u BiH na kupuju opremu tvrtke Shimadzu.

"Iskustvo iz drugih zemalja pokazuju da je jedan od najvažnijih čimbenika u borbi protiv korupcije predanost karizmatičnog lidera. Sanader je ovoga ljeta obećavajuće počeo", zaključuje svoj komentar Liz Barrett.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙