FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: PROCES PRIVATIZACIJE SUNČANOG HVARA SE NASTAVLJA

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda zaprivatizaciju (HFP) u petak bi, među ostalim, trebao odabrati pravnogsavjetnika u postupku osnivanja javno-privatnog partnerstva u SunčanomHvaru, a očekuje se i donošenje odluke da neobvezujuće ponude svihsedam ponuđača uđu na tzv. 'short listu', čime bi trebao bitinastavljen proces privatizacije te hotelske tvrtke.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) u petak bi, među ostalim, trebao odabrati pravnog savjetnika u postupku osnivanja javno-privatnog partnerstva u Sunčanom Hvaru, a očekuje se i donošenje odluke da neobvezujuće ponude svih sedam ponuđača uđu na tzv. 'short listu', čime bi trebao biti nastavljen proces privatizacije te hotelske tvrtke.

Na natječaj za pravnog savjetnika stiglo je 14 ponuda, a njegova bi uloga u tom procesu bila procijeniti sve elemente pristiglih ponuda, odabrati ili osmisliti optimalnu strukturu transakcije te pomoći u što učinkovitijem strukturiranju cjelokupne transakcije.

Prema pozivu za podnošenje neobvezujućih ponuda, u državnom je portfelju nešto manje od 2,5 milijuna dionica Sunčanog Hvara, što čini 74,56 posto temeljnog kapitala tog društva. No, prema podacima o državnom portfelju sa web stranica HFP-a, za privatizaciju je raspoloživo 62,07 posto dionica.

Dio dionica Sunčanog Hvara iz državnog portfelja, a riječ je o 67.505 ili 2,04 posto dionica, morat će, temeljem pravorijeka Arbitražnog suda Stalnog izbranog sudišta Hrvatske gospodarske komore (HGK) iz lipnja, biti dodijeljene bivšem privatizacijsko-investicijskom fondu Pleter, danas holding tvrtki Validus.

Validus je od HFP-a tražio prijenos dionica ukupno 14 tvrtki, a nominalna vrijednost tih dionica iznosi oko 12,73 milijuna eura ili oko 94,5 milijuna kuna.

Među njima su i dionice Sunčanog Hvara, kojih je Validus zatražio 945.067 ili oko 28 posto, i to temeljem ugovora iz 1999. godine. Po tom ugovoru, HFP je tadašnjem PIF-u Pleter trebao prenijeti dionice dobivene u kuponskoj privatizaciji, no HFP nije u potpunosti ispoštovao taj ugovor, odnosno dio dionica nije prenesen. Zbog toga je Validus, slično kao i još 5 bivših PIF-ova tužio HFP tražeći nadoknadu.

U HFP-u najavljuju kako će vjerojatno uskoro postići nagodbu sa sljednicima PIF-ova te da spomenuti pravorijek o prijenosu dijela dionica Sunčanog Hvara Validusu neće značiti izmjenu postojećeg procesa javno-privatnog partnerstva u hvarskoj turističkoj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙