FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVOREN 80. JESENSKI ZAGREBAČKI VELESAJAM

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Osamdeseti Jesenski međunarodnizagrebački velesajam otvoren je u utorak, a na njemu će u šest danasudjelovati više od tisuću sedamsto izlagača iz četrdeset zemalja.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Osamdeseti Jesenski međunarodni zagrebački velesajam otvoren je u utorak, a na njemu će u šest dana sudjelovati više od tisuću sedamsto izlagača iz četrdeset zemalja.

Gospodarsku priredbu, čija je ovogodišnja zemlja partner Ruska Federacija, otvorio je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

On se u svom govoru zauzeo za promjenu razvojnog modela Hrvatske koji bi se oslanjao na snažan rast proizvodnje i izvoza.

Kao najvažniji hrvatski društveno-ekonomski problem istaknuo je visoku nezaposlenost, odnosno činjenicu da je gotovo svaki četvrti radno sposoban građanin bez stalnog zaposlenja.

"Ključni cilj nacionalne strategije razvoja morao bi biti povećanje zapošljavanja tako da se opća stopa zaposlenosti poveća sa sadašnjih 53 posto na oko 65 posto", istaknuo je Mesić.

Predsjednik je upozorio na usporavanje rasta u proizvodnji, djelomično i zbog restriktivne monetarne politike, na činjenicu da je uvoz i dalje dvostruko veći od izvoza, te na rast vanjskog duga na oko 80 posto BDP-a.

Hrvatskoj je potreban visok ekonomski rast zasnovan na rastu proizvodnje i izvoza te smanjivanje ekonomske i socijalne nejednakosti, rekao je predsjednik. Mesić je naglasio da su za poticanje rasta potrebne daljnje reforme.

Velesajam ove godine čine tematske cjeline - Energetika, Zaštita okoliša i komunalna oprema, Promet i logistika, Graditeljstvo-sanitarije-elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno-Hrvatska, Hotelska i ugostiteljska oprema, Modernpak, Tekstil-koža-obuća, Široka potrošnja te Izložba inovacija - ARCA.

Na Velesajmu, koji će trajati do 19. rujna, sudjeluje 1.750 izlagača, a na njemu će biti održano i 25 stručno-popratnih aktivnosti, na kojima organizatori očekuju 2.500 sudionika.

Danas, prvog dana sajma, bit će održan tradicionalni Hrvatski gospodarski forum - poslovni razgovor gospodarstvenika s premijerom Ivom Sanaderom i članovima Vlade.

Bit će održana i akcija Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Kupujmo hrvatsko", izložba inovacija ARCA, te izložba Eko-Etno Hrvatska.

ZV ove godine obilježava i 95. godišnjicu modernog sajmovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙