FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK MESIĆ OTVORIO GOSPODARSKI SAJAM U GUDOVCU

BJELOVAR, 3. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićotvorio je danas u Gudovcu pokraj Bjelovara 12. međunarodni stočarskii gospodarski sajam, na kojemu izlaže 340 izlagača iz 10 zemalja.
BJELOVAR, 3. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas u Gudovcu pokraj Bjelovara 12. međunarodni stočarski i gospodarski sajam, na kojemu izlaže 340 izlagača iz 10 zemalja.

Otvarajući sajamsku priredbu, predsjednik je istaknuo da tradicija sajmovanja u bjelovarskom kraju datira još od 1772., iz razdoblja carice Marije Terezije. Posebno je izdvojio internacionalan karakter sajma, koji je po veličini odmah iza Zagrebačkog. Mesić je čestitao organizatorima istaknuvši da "ćemo uspjeti da drugi kupuju hrvatsko i da to bude njihova privilegija".

U ime pokrovitelja sajma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, ministar Petar Čobanković je kazao da je dokaz opravdanosti ovakvih manifestacija u Hrvatskoj velik broj okupljenih posjetitelja i izlagača koji će se na stručnim skupovima educirati o najnovijim dostignućima u agraru. Istaknuo je da je cilj povećati domaću proizvodnju regulirati i urediti tržište kako bi seljaci proizvodili za poznatog kupca.

Dodao je kako je strateški projekt veća zastupljenost visokointenzivnih poljoprivrednih kultura koji zahtjevaju i više rada. Također je naglasio i da proizvodnju ratarskih kultura treba staviti u funkciju proizvodnje mesa i mlijeka.

Ministar Čobanković podijelio je nagrade najuspješnijim stočarima u prošloj godini.

Nakon otvorenja predsjednik Mesić u pratnji domaćina, župana Bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa i gradonačelnice Đurđe Adlešić te predstavnika resornog ministarstva, obišao je sajam gdje je razgovarao sa stočarima i izlagačima.

Na sajmu, na kojem je među ostalim izloženo 500 grla najkvalitetnije stoke, krava, bikova, svinja, koza, ovaca i konja, održat će se i 11 stručnih skupova.

U sklopu sajma, hrvatski su predstavnici potpisali s kolegama iz Bavarske Sporazum o stručnoj suradnji u provedbi uzgojnog programa smeđe pasmine goveda i proizvodnji sperme bikova i embrija, kako bi Hrvatska dosegnula uvjete koje propisuje Europska unija i radi razmjene genetskog materijala.

Sajam je otvoren do 5. rujna, a očekuje se oko 50 tisuća posjetitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙