FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ODNOSI SLOVENIJE I HRVATSKE - "BALKANSKI" UMJESTO "SREDNJEEUROPSKI"

ZAGREB,7. rujna(Hina) - Zbog pitanja granice na moru odnosi Slovenije iHrvatske danas su "balkanski" umjesto da budu stabilni i sređeni kaošto i priliči kada je riječ o državama "Mitteleurope", konstatira zaljubljansko "Delo" analitičar Davor Gjenero, pripisujući većinukrivnje za takvo stanje hrvatskoj strani.
ZAGREB,7. rujna(Hina) - Zbog pitanja granice na moru odnosi Slovenije i Hrvatske danas su "balkanski" umjesto da budu stabilni i sređeni kao što i priliči kada je riječ o državama "Mitteleurope", konstatira za ljubljansko "Delo" analitičar Davor Gjenero, pripisujući većinu krivnje za takvo stanje hrvatskoj strani.

Tzv. "Rudolfovom doktrinom" Hrvatska želi realizirati granicu po sredini Savudrijske vale odnosno Piranskog zaljeva i ne priznaje tvrdnje Slovenije da je riječ o zaljevu koji zbog posebnih povijesnih okolnosti u cijelosti treba pripasti Sloveniji, navodi Gjenero.

Hrvatska i u spomenutom slučaju dokazuje da propise iz okvira međunarodnog prava tumači kako joj odgovara i da bilateralne sporazume sa Slovenijom shvaća selektivno, konstatira analitičar, ističući da je jedina prednost koju je Slovenija dobila bilateralnim sporazumom o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) upravo pravo slovenskih ribara da love u hrvatskim vodama.

Hrvatska je pak sporazumom dobila velike prednosti poput otvaranja malograničnih kopnenih prijelaza bez kojih bi bila suočena sa "šengenskim zidom" na granici Europske unije, tvrdi Gjenero u "Delu".

"Jedina razumna politika Slovenije prema Hrvatskoj treba biti inzistiranje na poštovanju svih sporazuma, te otvoreni dijalog u kojemu bi se političkim partnerima i hrvatskoj javnosti jasno dalo do znanja da je onaj dio SOPS-a koji odgovara Hrvatskoj ozbiljan europski teret za Sloveniju", zaključuje analitičar.

Ostvarenje vladavine prava, jednog od temeljnih europskih načela prema kojemu ugovore treba poštovati i izvršavati (Pacta sunt servanda) jedini je način da izbjegnemo daljnju balkanizaciju slovensko-hrvatskih odnosa, upozorava Gjenero u "Delu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙