FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENSKI I HRVATSKI POLITIČARI SNOSE ODGOVORNOST ZA INCIDENTE

ZAGREB,3. rujna(Hina) - Vrijeme je da slovenski i hrvatski političaripočnu razmišljati pragmatično - onako kako razmišljaju ribari istanovnici pograničnih općina kojima je svejedno gdje će biti granicai čije je more, a najvažnije im je kako žive i mogu li se bavitisvojim poslom, naglašava ljubljansko "Delo".
ZAGREB,3. rujna(Hina) - Vrijeme je da slovenski i hrvatski političari počnu razmišljati pragmatično - onako kako razmišljaju ribari i stanovnici pograničnih općina kojima je svejedno gdje će biti granica i čije je more, a najvažnije im je kako žive i mogu li se baviti svojim poslom, naglašava ljubljansko "Delo".

"Koga stvarno zanima što bi željeli ljudi koji žive uz rijeku Dragonju? Većina njih želi samo jednu stvar - živjeti bolje nego što sada žive", tvrdi ljubljanski list, dodajući da će stanovnici tog područja "najviše poštovati onu državu koja bude znala ispuniti njihove potrebe".

"U sadašnjim europskim prilikama koje prodiru i u Istru granice su sve sporednija stvar", upozorava "Delo", napominjući da je u tom kontekstu važnije gdje će 60 stanovnika Škudelina, Bužina i Škrilja dobiti posao, kamo će po višoj cijeni prodavati svoje proizvode, gdje će im se školovati djeca i gdje će imati bolje zdravstvene usluge.

"Vrijeme je i da se rasprave o granici na moru zamijene raspravama o zaštiti ribljeg fonda, a to se ne može činiti jednostranim potezima i prisvajanjem prirodnih resursa, što je Europska unija jasno poručila Hrvatskoj", ističe list.

Tri države na sjevernom Jadranu dokazat će svoju zrelost onda kad se dogovore o zajedničkom poribljavanju Jadrana, smatra "Delo", dodajući da bi stvaranje tolerantne i liberalne klime dovelo do situacije kad bi "ribarima bilo svejedno hoće li granica između njihovih lovišta biti neku milju više ili niže".

"Državom i međudržavnim odnosima može se upravljati na različite načine", upozorava list, naglašavajući da su netolerancija i mržnja u velikoj mjeri posljedica slabe državne uprave i nedostatka brige za javno dobro.

"Zato državnici s jedne i druge strane neće nikada moći prebaciti na tuđa leđa odgovornost za incidente bilo koje vrste - neće ju moći prenijeti ni na ribare, ni na policajce ni na bilo koga drugog", zaključuje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙