FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSTOVIĆ: RJEŠENJE SPORA S INVESTICIJSKIM FONDOVIMA "VRLO BRZO"

ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Spor s bivšimprivatizacijsko-investicijskim fondovima (PIF) trebao bi biti riješen"vrlo brzo", vjerojatno već u roku do dva tjedna, rekao je danaspredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damir Ostović.
ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Spor s bivšim privatizacijsko-investicijskim fondovima (PIF) trebao bi biti riješen "vrlo brzo", vjerojatno već u roku do dva tjedna, rekao je danas predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damir Ostović.

"Očekujemo da ćemo to riješiti s drugom stranom, i to napraviti jedno cjelovito rješenje", ustvrdio je Ostović, odbivši iznjieti bilo kakav detalj o tome, jer "u poslovnom svijetu nije dobro najavljivati poteze, jer kada se kod nas najavljuju bilo kakvi poslovni potezi unaprijed, onda je to jamstvo da to propadne".

Zbog spora s jednom od bivših PIF-ova, danas SN Holdingom, HFP-u je sredinom godine blokiran račun. Naime, SN Holding, temeljem pravorijeka Arbitražnog suda Stalnog izbranog sudišta Hrvatske gospodarske komore (HGK) iz svibnja ove godine, zatražio je sudsku ovrhu za naknadu štete u iznosu većem od 224 milijuna kuna.

SN Holding je tužbu protiv HFP-a podnio 2002. godine tražeći od HFP-a prijenos 48.075 redovnih dionica vrsarske Anite, čija ukupna nominalna vrijednost iznosi 168,26 milijuna kuna, kao i 135.029 redovnih dionica novigradske Lagune, ukupne nominalne vrijednosti 13,5 milijuna njemačkih maraka.

Naime, 2000. godine tadašnji privatizacijsko-investicijski fond (PIF) Središnji nacionalni fond (SNF), koji je lani posto SN Holding, sklopio je s HFP-om Ugovor o naknadi dionica u programu kuponske privatizacije. Tim se ugovorom HFP obvezao na SNF prenijeti spomenute dionice, no HFP nije u potpunosti ispoštovao taj ugovor.

Također, SN Holding je s još četiri bivša PIF-a, odnosno Dom Holdingom (bivši PIF Dom), zatvorenim investicijskim fondovima Velebit i Slavonski te holdingom Proficio (bivši PIF Expandia) 2001. godine podnio i tužbu Općinskom sudu u Zagrebu protiv Republike Hrvatske. U tom sporu bivši PIF-ovi od države zahtjevaju naknadu štete zbog "protupropisnog" sastavljanja liste dionica koje su bile predmet dražbovanja u kuponskoj privatizaciji", a dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na SN Holding iznosi 86 milijuna kuna.

O blokadi računa HFP-a trebalo bi biti riječi i na sjednici Upravnog odbora Fonda, koji je Ostović najavio za petak. Među ostalim, kazao je Ostović, bit će riječi i o objavljivanju dvadesetak natječaja, kao i o popisu svih tvrtki u kojima država ima vlasnički udio manji od 25 posto, a koje će biti privatizirane putem burzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙