FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ribić opovrgnuo primorčevu izjavu o povećanju primanja znanstvenika za 15 posto

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Glavnog vijeća Nezavisnogsindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ocijenio je danas"skandaloznom" izjavu ministra znanosti, obrazovanja i športa DraganaPrimorca da su znanstveni djelatnici u prošloj godini dobili 15 postoveća primanja.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Glavnog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ocijenio je danas "skandaloznom" izjavu ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da su znanstveni djelatnici u prošloj godini dobili 15 posto veća primanja.

"To je skandalozno jer je neistinito, budući da je 15 posto povećanja dobilo svega tri od 13 tisuća zaposlenih, i to profesori i docenti koji su tako poravnani s plaćama liječnika specijalista", rekao je Ribić na konferenciji za novinare.

Također je kritizirao Primorčevu subotnju izjavu Radiju 101 da je nerealan sindikalni zahtjev za 12-postotnim povećanjem plaća, kako bi se zaustavilo njihovo zaostajanje za ostalim javnim djelatnostima.

Dvanaest postotno zaostajanje plaća 75 tisuća zaposlenih u obrazovanju i znanosti utvrdilo je, ističe Ribić, posebno Vladino povjerenstvo koje je osnovala prošla Vlada, a u njega je svoje ljude imenovala i sadašnja Vlada.

"Ministar je u pravu kada kaže da je to nerealno, ali za politiku koju on provodi", tvrdi Ribić. Ocijenio je da Primorac nije napravio ništa već je samo ojačao opće nepovjerenje ljudi koji rade u znanosti prema Ministarstvu znanosti, što je jedan od razloga za predstojeći referendum o štrajku.

"Pola zaposlenih misli da će biti prevareni jer ustanove ne dobivaju novac na vrijeme, a nemaju se kome žaliti jer ovise o Ministarstvu", kaže Ribić.

Predsjednik Sindikata znanosti Krunoslav Pisk izvijestio je o pismu koje je sindikat danas uputio premijeru Ivi Sanaderu, tražeći da se očituje o početku rada Mediteranskog instituta za istraživanje života Miroslava Radmana u Splitu.

"Premijer mora pokazati hrabrost i odlučnost i reći da je Hrvatska spremna za novi iskorak u znanosti, temeljen na svjetskim iskustvima", rekao je Pisk.

Pisk je istaknuo kako je Vlada ove godine učinila korak natrag ukidanjem povrata PDV-a za kupljenu opremu za znanstveno-istraživački rad.

Sindikat se za to uspio izboriti kod bivše vlasti, no iznos za opremu ove je godine s prošlogodišnjih 54 milijuna kuna smanjen na 26 milijuna kuna, a ustanove dobivaju ugovore za opremu u kojima im se odbija dio koji bi trebali dobiti za PDV.

Osim toga, ne provodi se kolektivni ugovor, jer se sindikat već dvije godine pokušava izboriti za plaćanje rada u posebnim uvjetima i rada iznad norme, te dodatka za asistente od osam posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙