FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikat preporod traži rješavanje nagomilanih problema hrvatskog školstva

ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodzatražio je danas da se tijekom ove školske godine napokon trebajuriješiti nagomilani i godinama nerješavani problemi hrvatskogškolstva.
ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod zatražio je danas da se tijekom ove školske godine napokon trebaju riješiti nagomilani i godinama nerješavani problemi hrvatskog školstva.

Sindikat u priopćenju traži povećanje "nedopustivo niskih plaća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama", koje za više od 20 posto zaostaju za plaćama ostalih korisnika proračuna.

Sramotno je da učitelj i profesor s VSS-om imaju manju plaću od prosječne plaće u državi, upozorava Preporod te ističe da bi se kolektivnim pregovorima koji će početi ovih dana pitanje plaća moralo dugoročno riješiti.

Nužno je donijeti pedagoški standard jer više od 600 osnovnih škola radi u dvije, a šezdesetak čak u tri smjene, što nije na tragu europskih standarda. Stotine osnovnih i srednjih škola nemaju uopće sportsku dvoranu, a još više škola nema odgovarajuću dvoranu.

Sabor mora donijeti strateški dokument kojim bi se odredila dinamika izgradnje škola i sportskih dvorana, odnosno standard opremanja škola.

Također bi se moralo ozbiljno pozabaviti neophodnim promjenama nastavnih planova i programa, kao i promjenama pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju.

Sindikat ističe da podupire ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca koji želi imati zadovoljnog učitelja i profesora, ali da bi se to ostvarilo mora se riješiti materijalni položaj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i većina drugih problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙