FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15.30 sati.
ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15.30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas, na petom okruglom stolu kojega organizira Economist Conferences, da će glavni instrumentarij za pravedniju raspodjelu poreznog tereta bit povećanje neoporezivog dijela osnovice plaće. Govoreći o poreznoj reformi, promjenama u porezu na dohodak i na dobit, istaknuo je da je Vlada apsolutno za socijalno partnerstvo, te ocijenio da postoji "kreativni dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima". Govoreći o predstojećim pregovorima s EU, Sanader je kazao da će Vlada najvjerojatnije već na sjednici sljedeći tjedan imenovati voditelja izaslanstva i šefa pregovaračkog tima za pregovore s EU, a do listopada će se imenovati cjelokupan pregovarački tim.

SAVUDRIJA - Hrvatska je policija zaprimila dojavu da je oko 9,15 sati nedaleko od savudrijskog rta uočena slovenska ribarica u ribolovu u hrvatskim vodama, potvrdila je novinarima glasnogovornica istarske Policijske uprave za međunarodne odnose Štefanija Prosenjak-Žumber. Po njezinim riječima po dogovoru hrvatske i slovenske policije o zajedničkom postupanju u tom dijelu mora hrvatski policajci su o događaju izvijestili slovenske kolege, a vlasnik ribarice je nakon upozorenja napustio hrvatske vode.

ZAGREB - Na idućoj sjednici Vlade raspravljat će se o prijedlogu izmjene Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, najavila je danas predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Dodala je da Prijedlog zakona još nije gotov te da za sada ne ne može govoriti kakvo će rješenje biti ponuđeno. Rekla je, međutim, kako u DC-u smatraju da u samom zakonu ne treba nabrajati totalitarne ideologije na koje će se zakon odnositi. Kazala je da DC jasno dijeli antifašizam od boljševizma, te da ih je potpuno bespredmetno uspoređivati.

ZAGREB - Klub zastupnika HSP-a zahtijeva da se dnevni red iduće sjednice Hrvatskoga sabora dopuni izvješćem o odobravanju novog stand by aranžmana Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Hrvatskoj, priopćeno je danas iz tog kluba. Klub HSP-a ističe da je nedopustivo što je novi stand by aranžman prihvaćen bez rasprave u Hrvatskom saboru iako je još 2002., u raspravi o prihvaćanju stand by aranžmana, od svih saborskih klubova zatraženo da se pri sklapanju bilo kakva aranžmana s MMF-om o tome mora provesti rasprava.

ZAGREB - Klub zastupnika HNS-PGS ponovno će uputiti u saborsku proceduru prijedlog za povećanje neoporezivog dijela plaće sa 1.500 na 2.000 kuna te prijedlog da se država odrekne prihoda od poreza na dohodak u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave, najavio je dana predsjednik Kluba Dragutin Lesar. Povećanjem neoporezivog dijela plaće, koji su posljednjih dana zatražile i sindikalne središnjice, omogućilo bi se povećanje netto plaća svih zaposlenih za četiri posto, bez novih troškova za poslodavce, rekao je Lesar na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić najavio je danas potpisivanje sporazuma s Ministarstvom zdravstva o međusobnim obvezama kada su u pitanju materijalna i druga prava liječnika, nakon čega bi se liječnički sindikat uključio u pregovore o granskom kolektivnim ugovoru za zdravstvo, koji su u tijeku s ostalim sindikatima u toj djelatnosti. Hrvatski liječnički sindikat je dosad odbijao sudjelovati u pregovorima tražeći strukovni kolektivni ugovor za liječnike, iako se prava zaposlenih u Hrvatskoj, prema zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća, uređuju granskim kolektivnim ugovorom, a specifičnosti pojedinih struka putem aneksa ugovora.

ZAGREB - Glavna nagrada "Milan Čečuk" za najbolju predstavu na 37. međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF 2004. danas je dodijeljena Bjeloruskom kazalištu "Ljal'ka" iz Vitebska za predstavu "Izgubljena duša ili kazna grešnika". Međunarodni stručni žiri nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom dodijelio je Dramskom i lutkarskom kazalištu "Konstantin Veličkov" iz Pazardžika u Bugarskoj za predstavu "Sveta knjiga", a posebnu nagradu za najbolju predstavu za djecu kazalištu "Tu i tamo" iz Moskve za predstavu "Konjić grbonjić".

GOSPIĆ - Prvom sjednicom Vijeća za krš Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa danas je u Gospiću označen početak rada Centra za krš koji će u tom gradu raditi na temelju nedavne Vladine odluke. Za rad su osigurani prostori, a Centar će obuhvatiti sve struke koje mogu pridonijeti razvoju kraškog područja, istaknuo je državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Juraj Božičević. Dodao je da je riječ o zajednici znanstvenika, stručnjaka, ekologa koji će, oslanjajući se na samostalan pristup, mjerodavno prosuđivati i odlučivati o pitanjima hrvatskoga kraškog područja i skrbiti se za njegov cjelokupan održivi razvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙