FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH DISTANCIRA SE OD POLITIČKIH STRANAKA

SARAJEVO,10. rujna(Hina) - Islamska zajednica Bosne i Hercegovineobjavila je, dvadesetak dana uoči održavanja općinskih izbora u tojzemlji, kako na njima neće podržavati niti jednu političku stranku,što je ujedno i prva ozbiljnija reakcija na učestale optužbe kako seimami i ovoga puta manje-više otvoreno svrstavaju uz Strankudemokratske akcije (SDA).
SARAJEVO,10. rujna(Hina) - Islamska zajednica Bosne i Hercegovine objavila je, dvadesetak dana uoči održavanja općinskih izbora u toj zemlji, kako na njima neće podržavati niti jednu političku stranku, što je ujedno i prva ozbiljnija reakcija na učestale optužbe kako se imami i ovoga puta manje-više otvoreno svrstavaju uz Stranku demokratske akcije (SDA).

Rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice objavilo je ovog tjedna priopćenje u kojemu podsjeća da je još u kolovozu 2002. godine (uoči provedbe općih izbora) odlučeno kako se neće sudjelovati u promicanju bilo koje stranke, ali će se nastaviti pratiti svako političko djelovanje, posebice ono koje se tiče vjere, slobode i časti muslimana kao građana BiH.

Rijaset IZ također podsjeća kako postoji jasna odluka da se njezini vjerski objekti ne mogu koristiti za političke promidžbe, a imamima je strogo zabranjeno u vrijeme molitvi imenovati bilo koju stranku ili političku osobu, "bilo u pozitivnom ili negativnom smislu".

Vodstvo Islamske zajednice preporučilo je muslimanima u BiH da sudjeluju na lokalnim izborima 2. listopada i glasuju po svojoj savjesti, a slobodu izbora koriste kako bi u zemlji zavladao istinski mir i sigurnost te kako bi se ostvario napredak u državi i društvu.

Reakcija Islamske zajednice uslijedila je nakon što su bosanskohercegovački mediji upozorili na neprimjereno ponašanje zamjenika poglavara IZ Ismeta Spahića koji je prošlog tjedna, govoreći na otvaranju džamije u jednom selu kod Gračanice u sjevernoj Bosni, pozvao muslimane tog kraja da sudjeluju na izborima, a svoj glas daju onim kandidatima "koji nisu bezbožnici i nevjernici". Iako Spahić nije spomenuo niti jednu stranku, novinarima nije bilo teško zaključiti kako je on zapravo agitirao za SDA, a protiv Socijaldemokratske partije (SDP), koja je u Gračanici na vlasti od prije četiri godine.

Iako pozvan sudjelovati na otvaranju džamije, SDP-ov načelnik Nusret Helić nije dobio priliku govoriti na otvaranju džamije, a u izjavi medijima on je ocijenio kako se radilo o svjesnom potezu kojim ga se željelo diskreditirati.

Svojevrsna simbioza Islamske zajednice i SDA vidljiva je u BiH još od prvih višestranačkih izbora, no nakon smrti Alije Izetbegovića zbog unutarstranačkih previranja po prvi puta su postale vidljive i njihove međusobne nesuglasice.

Reis Mustafa Cerić ljetos je otvoreno kritizirao aktualnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića zbog navodnog minoriziranja uloge predstavnika Islamske zajednice na ceremoniji otvaranja Starog mosta u Mostaru.

Ovogodišnji općinski izbori u BiH predstavljaju priliku za nacionalne stranke da ponovo preuzmu kontrolu nad velikim brojem općina u kojima su prije četiri godine pobijedile stranke poput SDP-a.

Istraživanja javnog mišljenja u protekla dva mjeseca pokazuju kako na području Federacije BiH najveću potporu uživa SDA, dok je SDP na drugom mjestu.

U Republici Srpskoj javnost je pak naklonjenija oporbenoj Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bivšeg premijera Milorada Dodika, dok Srpska demokratska stranka (SDS) nastavlja gubiti na popularnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙