FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA ODALA POČAST ZABORAVLJENOM ŠPIJUNU

BERLIN, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Pola stoljeća nakon što ga jeposlijeratna Njemačka proglasila izdajnikom, u četvrtak je službeniBerlin posthumno odao počast njemačkom diplomatu Fritzu Kolbeu kojegsu Sjedinjene Države svojedobno proglasile najvećim američkimobavještajcem Drugog svjetskog rata.
BERLIN, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Pola stoljeća nakon što ga je poslijeratna Njemačka proglasila izdajnikom, u četvrtak je službeni Berlin posthumno odao počast njemačkom diplomatu Fritzu Kolbeu kojeg su Sjedinjene Države svojedobno proglasile najvećim američkim obavještajcem Drugog svjetskog rata.

Ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekao je da je Fritz Kolbe - diplomat srednjeg ranga koji je američkim agentima tijekom rata predao 1,600 tajnih nacističkih dokumenata - bio domoljub jer se borio protiv Hitlera. Fischer je isto tako rekao da je njemačka vlada nepravedno progonila Kolbea nakon rata.

"Kasno je, ali ne i prekasno odati mu počast", rekao je šef njemačke diplomacije na svečanosti kojom je otvorena spomen soba Fritza Kolbea u zgradi ministarstva. Svečanoj inauguraciji spomen sobe prisustvovalo je više od 500 diplomata.

Kolbe je nakon rata izgubio posao, prijatelje i ugled u ministarstvu vanjskih poslova, a njegovi pokušaji da dobije posao u vladi Savezne Republike Njemačke završavali su neuspješno.

Bio je prisiljen napustiti svoju domovinu i otići u Švicarsku, gdje je radio kao zastupnik jedne američke tvrtke. Umro je 1971. godine u potpunoj anonimnosti.

"On zaslužuje priznanje. Ne možemo promijeniti ono što se dogodilo, ali ovo je pokušaj da se ispravi povijesna nepravda i da mu se oda priznanje za sve što je učinio za našu zemlju", rekao je Fischer.

Nedavno objavljena knjiga francuskog publicista Lucasa Delattrea, utemeljena na dokumentima iz arhiva CIA-e i Kolbeovoj ostavštini, ponovno je oživjela interes za zaboravljenog špijuna.

Kolbe je tvrdio da je njegov jedini cilj bio skratiti rat, te nije želio uzeti novac za dokumente koje je davao Amerikancima. On je isto tako naglašavao da je pomagao "neprijatelju" zato što je bio domoljub i zato što je želio ubrzati pad nacističkog režima. Tajne je dokumente predavao tadašnjem glavnom čovjeku američke obavještajne službe OSS u Švicarskoj Allenu Dullesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙