FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČAVIĆ: SDS ANGAŽIRAO PRAVNIKE KOJI ĆE ZAŠTITITI PRAVA SMIJENJENIH DUŽNOSNIKA RS

BANJA LUKA, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Predsjednik Srpske demokratskestranke i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić danas je, usvojstvu stranačkog vođe, obavijestio novinare da je SDS angažiraoskupinu pravnika, stručnjaka za međunarodno pravo, kojima je zadaća dana domaćim i inozemnim sudovima traže zaštitu temeljnih ljudskih igrađanskih prava za dužnosnike Republike Srpske koje je nedavnosmijenio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown.
BANJA LUKA, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Predsjednik Srpske demokratske stranke i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić danas je, u svojstvu stranačkog vođe, obavijestio novinare da je SDS angažirao skupinu pravnika, stručnjaka za međunarodno pravo, kojima je zadaća da na domaćim i inozemnim sudovima traže zaštitu temeljnih ljudskih i građanskih prava za dužnosnike Republike Srpske koje je nedavno smijenio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown.

"Smijenjene osobe nemaju pravo na žalbu", kazao je Čavić dodajući kako BiH "nije u stanju štititi temeljna prava svojih građana koja svojim odlukama krše visoki predstavnik u BiH, ali i SFOR koji bez sudskih naloga, odvjetnika i istrage obavlja uhićenja građana RS odnosno BiH". Čavić je podsjetio da se ovakvim postupcima krši Konvencija o ljudskim pravima i slobodama koju je BiH potpisala 2002. godine.

Na pitanje što misli o jutrošnjem ponovnom uhićenju bivšega predsjednika općine Srpsko Sarajevo Milovana Bjelice, predsjednik SDS Dragan Čavić rekao je kako je 'neugodno iznenađen' i dodao kako se takva uhićenja danas mogu događati samo u Iraku i Afganistanu.

"Danas je bolje biti uhićenik u Haagu nego građanin Bosne i Hercegovine: haški optuženici imaju pravo na odvjetnika i žalbu, dok je nama u BiH - koji smo potencijalne mete uhićenja na temelju dostava stanovitih špijuna - to uskraćeno", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SDS i predsjednik RS Dragan Čavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙