FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUENCHEN: PROCES PROTIV NACISTIČKOG ZAPOVJEDNIKA

MUENCHEN, 8. rujna 2004. (Hina/AFP) - Ladislav Niznansky (86) mirno jeposljednje 33 godine živio u svojoj kući u Neuperlachu, u predgrađuMuenchena, ali njegov mirni život će se promijeniti kada se taj bivšinacistički zapovjednik u četvrtak pojavi pred sudom gdje će odgovaratina optužnicu koja ga tereti za masakr 164 civila, među kojima 135 ženei djece, koji je njegova postrojba počinila u Slovačkoj 1945. godine.
MUENCHEN, 8. rujna 2004. (Hina/AFP) - Ladislav Niznansky (86) mirno je posljednje 33 godine živio u svojoj kući u Neuperlachu, u predgrađu Muenchena, ali njegov mirni život će se promijeniti kada se taj bivši nacistički zapovjednik u četvrtak pojavi pred sudom gdje će odgovarati na optužnicu koja ga tereti za masakr 164 civila, među kojima 135 žene i djece, koji je njegova postrojba počinila u Slovačkoj 1945. godine.

Proces protiv Niznanskog bit će jedno od posljednjih suđenja u Njemačkoj za zločine počinjene tijekom nacističkog razdoblja.

Mirni život Niznanskog završio je 16. siječnja kada ga je policija uhitila. Tužiteljstvo na 163 stranice Niznanskog tereti za ubojstva 20 osoba te sudjelovanje u kolektivnim ubojstvima 144 osobe, u masakrima počinjenim u siječnju i veljači 1945. godine u slovačkim selima Ostry Grun, Klak i Ksina.

Niznanski je bio jedan od zapovjednika posebne jedinice "Edelweiss" zadužen za borbu protiv partizana. U optužnici se kaže da je Nizannsky bio poznat po "posebnim brutalnostima".

On je svojim vojnicima navodno naredio da "nitko ne smije izbjeći smrt" u tim selima, a prema istim navodima, Niznasky je i osobno ubio 20 osoba.

Niznanskog je 1962. sud u bivšoj Čehoslovačkoj u odsustvu osudio na smrt. Istraga je 1965. otvorena u Muenchenu, ali zatim prekinuta budući da zbog Hladnog rata Njemačka nije mogla dobiti dovoljno dokaza od Čehoslovačke.

Istraga je ponovno pokrenuta tek 2001. godine.

Niznansky, koji je navodno radio kao dvostruki špijun za Čehoslovačku i SAD nakon rata, doselio se šezdesetih godina prošlog stoljeća u Muenchen gdje je radio kao novinar američke radio postaje "Radio slobodna Europa", a na tom je mjestu ostao do odlaska u mirovinu 1983. godine.

Niznansky je 1996. dobio njemačko državljanstvo, te tvrdi da je nevin.

"Nikada nisam nikoga ubio", kazao je za njemački list Focus.

Njemačko tužiteljstvo tvrdi da će dokazati navode iz optužnice, a pronašlo je i 24 očevidaca tih davnih događaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙