FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA PREDVIĐA USPORAVANJE POTRAŽNJE ZA NAFTOM

LONDON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Zalihe nafte u industrijskirazvijenim zemljama u nadolazećim će se mjesecima povećavati ukolikoproizvođači OPEC-a ponovno ne smanje svoju povećanu proizvodnju izkoje se svjetske rezerve nafte nadopunjavaju, objavila je Međunarodnaagencija za energetiku (IEA).
LONDON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Zalihe nafte u industrijski razvijenim zemljama u nadolazećim će se mjesecima povećavati ukoliko proizvođači OPEC-a ponovno ne smanje svoju povećanu proizvodnju iz koje se svjetske rezerve nafte nadopunjavaju, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Zasad je očito da je ponuda veća od potražnje i da se zalihe popunjavaju", stoji u mjesečnom izvješću IEA pod nazivom Oil Market Report. "Dok potražnja raste, isto se događa i s globalnom ponudom".

IEA, koja savjetuje 26 industrijski razvijenih država o energetskoj politici, procjenjuje vjerojatnu potražnju za OPEC-ovom sirovom naftom u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju na 28,3 milijuna barela dnevno. Usporedbe radi, u kolovozu je proizvodnja tog naftnog kartela iznosila 29,3 milijuna.

Ako OPEC nastavi proizvoditi na sadašnjoj razini to bi podrazumijevalo povećanje zaliha za milijun barela dnevno. U istom razdoblju lani zalihe se nisu uspjele povećati.

"Na papiru, Saudijska Arabija trebala bi ograničiti proizvodnju na otprilike 8,8 milijuna barela dnevno u četvrtom tromjesečju ako će željeti ograničiti povećanje zaliha u zemljama potrošačima", objavljeno je iz te Agencije.

Ta najveća svjetska izvoznica u kolovozu je proizvodila 9,5 milijuna barela nafte dnevno, milijun više nego u travnju. Ukupna OPEC-ova proizvodnja porasla je 1,5 milijuna barela dnevno u zadnja četiri mjeseca.

"Nedavni skok OPEC-ove proizvodnje mogao bi se pokazati privremenim, a Saudijska Arabija, zajedno s ostalim proizvođačima, mogla bi u nadolazećim mjesecima smanjiti proizvodnju ako uvidi da se potražnja za njezinom naftom smanjuje", kažu u IEA.

Rapidni rast potražnje za naftom u svijetu u drugoj polovini godine će oslabiti, kako usporava rast kineske potrošnje. Potražnja za 'crnim zlatom' u trećem ovogodišnjem tromjesečju procjenjuje se da će porasti za 2,9 posto na godišnjoj razini, a u četvrtom tromjesečju za 2,2 posto. Riječ je o usporavanju rasta, pogleda li se skok potražnje u drugom tromjesečju koji je iznosio pet posto, podignuvši cijene nafte na rekordne razine.

"Predviđamo usporavanje globalnog rasta potražnje u drugom dijelu godine u odnosu na prvu polovinu", objavila je IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙