FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJVIŠE CIJENE AMERIČKIH DIONICA U PROTEKLA DVA MJESECA

NEW YORK, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uutorak su dosegnule najviše razine u protekla dva mjeseca kako je padcijena nafte odagnao zabrinutosti ulagača oko visokih troškovaenergije koji bi mogli narušiti korporativne zarade, no prisutan jebio i oprez kako Wall Street očekuje današnji govor predsjednikaameričke središnje banke Fed-a Alana Greenspana.
NEW YORK, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su dosegnule najviše razine u protekla dva mjeseca kako je pad cijena nafte odagnao zabrinutosti ulagača oko visokih troškova energije koji bi mogli narušiti korporativne zarade, no prisutan je bio i oprez kako Wall Street očekuje današnji govor predsjednika američke središnje banke Fed-a Alana Greenspana.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,8 posto, na 10.341 bod, najviše od 1. srpnja. I tehnološki Nasdaq indeks za toliko je ojačao, dosegnuvši 1.858 bodova.

Cisco Systems, vodeći svjetski proizvođač mrežne opreme, dao je velik doprinos jačanju burzovnih indeksa, sa skokom cijena svojih dionica za 1,6 posto, nakon što im je brokerska tvrtka CIBC World Markets podigla investicijski rejting. Podršku rastu cijena dala je i dionica General Electrica, ojačavši 1,5 posto, pošto su analitičarske tvrtke podigle procjene njegovih poslovnih rezultata za ovu godinu.

No, u žiži pozornosti tržišta i nadalje je naftno tržište. Cijena barela nafte na američkom tržištu u utorak je u jednom trenutku pala i ispod 43 dolara, završivši poslovanje na 43,3 dolara. Američke naftne rafinerije u Meksičkom zaljevu izbjegle su štete od tornada Francesa, doprinijevši tako padu cijena, dok iz OPEC-a tvrde da je tržište dobro opskrbljeno.

"Mislim da tržište reagira na dva faktora, i to klizanje cijena nafte te dobre podatke o zaposlenosti objavljene prošloga tjedna", kazao je Peter Cardillo. Analitičar SW Bach and Co. "Rujan bi mogao biti pozitivniji za tržišta dionica nego inače, jer postoje znakovi da gospodarstvo izlazi iz faze usporavanja rasta", dodao je.

Ulagači s nestrpljenjem očekuju govor Greenspana pred kongresnim Odborom za proračun, te se nadaju da će on ponoviti stav Fed-a o umjerenom rastu kamatnih stopa. Više kamatne stope općenito pritišću cijene dionica, zbog njihova utjecaja na povećanje troškova kreditiranja, odnosno smanjivanja korporativnih profitnih margina.

Na europskim burzama jučer su postignuti blagi dobici. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 0,04 posto, na 4.565 bodova. Za toliko je porastao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 3.889 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙