FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAFTNA KRIZA POGAĐA OPORAVAK EUROZONE

BRUXELLES, 30. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Jačanje cijena nafte nasvjetskom tržištu usporava ionako krhki europski gospodarski oporavak,što priječi ključnim gospodarstvima eurozone da uspostave red u svojimjavnim financijama, tvrde analitičari.
BRUXELLES, 30. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Jačanje cijena nafte na svjetskom tržištu usporava ionako krhki europski gospodarski oporavak, što priječi ključnim gospodarstvima eurozone da uspostave red u svojim javnim financijama, tvrde analitičari.

Povijesno rekordne cijene nafte, koje su ranije ovoga mjeseca dosegnule 50 dolara za barel, "sprječavaju ubrzavanje rasta u eurozoni, koji bi se inače dogodio", rekao je analitičar Citigroupa Jose Luis Alzola. "Ako cijene nafte ostanu na trenutnim razinama, stopa rasta eurozone bit će narušena za četvrtinu do pola postotnog boda. To zasigurno nije veliki šok, no nije ni zanemariv utjecaj", ustvrdio je.

Lorenzo Codogno iz Bank of America predviđa da će naftna kriza ograničiti rast u eurozoni ove godine na 1,8 posto, a iduće na 2,1 posto. "Bez toga, mogli smo se nadati rastu od gotovo tri posto u 2005", smatra on.

Po nedavno objavljenom istraživanju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), eurozona je mnogo senzitivnija na rast cijena nafte nego ostala ključna svjetska gospodarstva jer više ovisi o uvozu nafte. Dugoročniji rast cijena nafte za 10 dolara po barelu srezao bi stopu rasta europskog gospodarstva za 0,5 postotnih bodova, a usporedbe radi, SAD-a za 0,3 postotnih bodova.

Francuska i Njemačka nešto su manje ovisne od ostatka eurozone, prva zbog velike proizvodnje energije iz vlastitih nuklearki, a druga zbog korištenja svog ugljena. Još jedan faktor koji ublažava utjecaj naftne krize jest jačanje eura prema dolaru, valuti u kojoj se odvija trgovina naftom, što čini poskupljenje nafte neznatno manje bolnim nego prošloga puta, od 1999. do 2000.

Čelnik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet nedavno je istaknuo da je trenutna situacija daleko od naftnih šokova 1974. i 1980-tih, te je izrazio uvjerenje da će doći do "postupnog oporavka".

No, na gospodarskom horizontu ostaju oblaci: naftna kriza smanjila je povjerenje među njemačkim i belgijskim poduzetnicima. Njemački godišnji rast trebao bi usporiti s 1,8 posto zabilježenih u prvoj polovini godine na između 1,2 i 1,4 posto", ocijenio je Codogno. U Italiji službene procjene rasta kreću se oko jedan posto godišnje.

Pa čak i sa snažnijim rastom od predviđenog, Pariz će se boriti da snizi svoj rastući proračunski manjak, koji će ove godine ostati na 3,8 posto BDP-a, a iduće godine na 3,1 posto, iznad tri posto limitiranog europskim Paktom o stabilnosti i rastu. U Njemačkoj se predviđa proračunski manjak u visini od 3,7 posto u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙