FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PARLAMANET BiH ZATRAŽIO UVOĐENJE PDV-a

SARAJEVO,8. rujna 2004.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne iHercegovine usvojio je u srijedu prijedlog zakon o uvođenju poreza nadodanu vrijednost (PDV) s diferenciranim poreznim stopama.
SARAJEVO,8. rujna 2004.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu prijedlog zakon o uvođenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) s diferenciranim poreznim stopama.

Zastupnici su odbacili prijedlog Vijeća ministara kojim je predviđeno uvođenje PDV-a od 1. srpnja naredne godine s jedinstvenom poreznom stopom od 17 posto.

Uvođenje jedinstvene porezne stope bio je i zahtjev predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji tvrde kako njen unutarnji ustroj ne omogućava učinkovitu naplatu PDV-a ukoliko bi se primjenjivale različite stope za određene proizvode i usluge.

Zastupnicima je na početku sjednice održane u Sarajevu podijeljeno i pismo predsjednika Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje Jolyja Dixona u kojem se traži prihvaćanje zakona u obliku koji je definiralo Vijeće ministara. Zamjenik voditelja misije Europske unije u BiH Renzo Davidi u nekoliko je javnih istupa upozorio kako će EU morati poduzeti stanovite mjere ukoliko Parlament BiH odluči ignorirati preporuke međunarodne zajednice.

Davidi tvrdi kako će različite porezne stope samo povećati utaje i prijevare.

Prema nekim procjenama, BiH bi godišnje zbog toga mogla gubiti više od 125 milijuna eura.

Zastupnički dom je zatražio da se PDV u BiH provodi uz porezne stope od 18, 8 i nula posto s obrazloženjem kako se ne mogu na isti način oporezovati kruh i automobili ili jahte.

Nulta porezna stopa tako je zatražena za osnovne prehrambene proizvode dok bi se porez od osam posto naplaćivao, primjerice, na proizvode koji se koriste kao poticaj domaćoj poljoprivredi.

Zastupnički je dom odlučio ostaviti rok od 15 dana za moguće preinake zakona o PDV-u a zastupnici su izrazili spremnost saslušati i sve dodatne argumente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙