FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC BI MOGAO UTVRDITI NOVI CILJANI RASPON CIJENA NAFTE

SIDNEY, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznicanafte (OPEC) na svom bi sastanku idućeg tjedna mogla utvrditi noviciljani raspon cijena nafte, izjavio je danas čelnik tog naftnogkartela Purnomo Yusgiantoro.
SIDNEY, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svom bi sastanku idućeg tjedna mogla utvrditi novi ciljani raspon cijena nafte, izjavio je danas čelnik tog naftnog kartela Purnomo Yusgiantoro.

Cijene nafte, koje su dosegnule krajem kolovoza rekordnih 50 dolara po barelu, bile su napuhane za 10 do 15 dolara zbog političkih rizika i ostalih faktora. "Vidjeli smo političku premiju između 10 i 15 dolara po barelu", rekao je Purnomo na Svjetskom kongresu energetike u Sidneyu. "Ako uklonite faktore koji se ne odnose na ponudu i potražnju, nadamo se da bi cijena nafte mogla pasti na 30 dolara po barelu. Cijena ne bi trebala biti ovakvom kakva je danas".

Članice OPEC-a, koje kontroliraju više od polovine ukupnog svjetskog izvoza nafte, sastat će se 15. rujna u Beču kako bi razmotrile svoju politiku proizvodnje. Purnomo je kazao da bi njegovih 11 članica moglo odlučiti promijeniti ciljani raspon cijena, koji sada iznosi od 22 do 28 dolara po barelu.

Po neformalnom cjenovnom mehanizmu, OPEC može povećati ili smanjiti naftnu proizvodnju ako cijena referentne košarice sedam vrsta sirove nafte prekorači ciljani raspon kroz određen broj radnih dana.

Cijena OPEC-ove nafte od kraja prošle godine iznad je gornjeg ciljanog raspona, odnosno 28 dolara po barelu. U ponedjeljak je stajala na 38,66 dolara za barel, a prošloga mjeseca dosegnula je i 43 dolara.

Neke članice OPEC-a, odnosno Venezuela, Libija, Nigerija i Iran, smatraju da bi taj cjenovni raspon, koji je postavljen u ožujku 2000. trebalo revidirati kako bi odražavao nove tržišne uvjete. Iz Katara su u nedjelju objavili da bi raspon od 25 do 30 dolara odražavao poštene cijene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙