FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VODEĆI NJEMAČKI POLITIČARI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD NOVE PODJELE ZEMLJE

BERLIN, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Vodeći njemački političariupozorili su, uoči novih prosvjeda protiv reformske politike saveznevlade u ponedjeljak, da bi rastući val prosvjeda na istoku zemljemogao dovesti do raskola između pokrajina bivšeg DDR-a i zapadazemlje.
BERLIN, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Vodeći njemački političari upozorili su, uoči novih prosvjeda protiv reformske politike savezne vlade u ponedjeljak, da bi rastući val prosvjeda na istoku zemlje mogao dovesti do raskola između pokrajina bivšeg DDR-a i zapada zemlje.

Nakon njemačkog kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je, u razgovoru za izdanje dnevnika "Bild" od ponedjeljka, strah od "nove podjele Njemačke".

Merkel, koja i sama dolazi iz bivšeg DDR-a, smatra da je val prosvjeda, koji se najviše izražava u tzv. prosvjedima ponedjeljkom, između ostalog i reakcija istoka zemlje na stalno okrivljavanje za gospodarske nedaće u kojima se zemlja nalazi. Mnogi istočni Nijemci drže da se mnoge promjene koje se najviše tiču njih samih donešene bez njihovog odobrenja, zaključila je Merkel.

Njemački kancelar Schroeder je u razgovoru za časopis "Super Illu" od nedjelje izjavio, s obzirom na činjenicu da se masovni prosvjedi protiv reformi tržišta rada uglavnom održavaju na istoku zemlje dok u zapadnom dijelu nailaze na slab ili gotovo nikakav odjek, da ga zabrinjava ovakva podjela. Istok još uvijek ovisi o solidarnosti zapada, ali to nije problem jer smo mi jedna nacija, dodao je Schroeder. On, unatoč učestalim prosvjedima, ne namjerava odustati od planiranih gospodarskih i socijalnih reformi koji za Njemačku predstavljaju "korak u pravom smjeru".

U ponedjeljak se, uglavnom u istočnonjemačkim gradovima, nastavljaju prosvjedi protiv socijalnih reformi, a posebice protiv reforme tržišta rada pod nazivom Hartz IV, koja će stupiti na snagu početkom sljedeće godine. Hartz IV predviđa spajanje socijalne i pomoći za dugotrajno nezaposlene, što u pojedinim slučajevima predstavlja smanjenje pomoći.

Na skupu u Leipzigu se očekuje i govor spornog političara i bivšeg predsjednika SPD-a Oskara Lafontainea, koji se od svog odlaska iz vlade Gerharda Schroedera početkom 1999. profilirao kao jedan od najžešćih kritičara rada sadašnje vlade. Tzv. prosvjede ponedjeljkom organizira skup socijalnih udruga iz istočne Njemačke, a u zapadnom dijelu prosvjede uglavnom koordinira nevladina mirovna organizacija Attac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙