FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MIŠLJENJE BADINTEROVE KOMISIJE NEMA ZNAČAJKE UGOVORA

LJUBLJANA,6. rujna(Hina) - Na stranicama ljubljanskog dnevnog lista"Dnevnik", povodom izjave slovenskog ministra vanjskih poslova IveVajgla da Slovenija i Hrvatska nemaju u međunarodnopravnom smisluodređenu niti granicu na moru niti na kopnu, razvila se polemika imali mišljenje Badinterove komisije o raspadu Jugoslavije i nekadašnjimrepubličkim granicama koje su postale državnima značenje međunarodnogugovora ili nema, a više suprotnih mišljenja o tom pitanju izmijenilisu na stranicama tog lista nekadašnji urednik "Dela" Marjan Sedmak, tepublicist i nekadašnji diplomat Franco Juri.
LJUBLJANA,6. rujna(Hina) - Na stranicama ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik", povodom izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla da Slovenija i Hrvatska nemaju u međunarodnopravnom smislu određenu niti granicu na moru niti na kopnu, razvila se polemika ima li mišljenje Badinterove komisije o raspadu Jugoslavije i nekadašnjim republičkim granicama koje su postale državnima značenje međunarodnog ugovora ili nema, a više suprotnih mišljenja o tom pitanju izmijenili su na stranicama tog lista nekadašnji urednik "Dela" Marjan Sedmak, te publicist i nekadašnji diplomat Franco Juri.

U najnovijem nastavku polemike u ponedjeljak Sedmak, koji tumači da granica između Slovenije i Hrvatske ne mora biti na rijeci Dragonji iako su je Slovenije i Hrvatska potvrdile svojim ustavnim dokumentima i međusobnim priznanjem, među ostalim navodi: "Temeljne ustavne povelje (Slovenije i Hrvatske) iz 1991. imaju pravne učinke samo na domaćem terenu, ali ne i učinke u međunarodnom pravu. Juri govori o Badinterovom mišljenju kao o međunarodnom sporazumu. No, da bi neki sporazum imao učinke u međunarodnom pravu, on prema bečkoj konvenciji mora ispunjavati mnoge uvjete što s Badinterovim mišljenjem nije slučaj".

"Juri tvrdi da je granica o kojoj dvije države još pregovaraju međunarodno priznata i da u suprotnom te dvije države ne bi bile priznate. Priznanje međutim nije konstitutivni akt nastanka države neko samo kurtoazna poruka drugih država da žele s tom državom uspostaviti odnose. U formalno-pravnom smislu priznanje nije povezano s granicama jer bi u suprotnom sa zemljovida morali izbrisati velik broj država", navodi Sedmak, tvrdeći da Hrvatska Sloveniji pokušava nametnuti "salama-taktiku" u pregovorima o granici - najprije zahtijeva da se prizna granica na kopnu po Badinteru, kako bi onda u pregovorima sa Slovenijom o granici na moru mogla vršiti "ucjene".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙