FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vajgl: Sporazum Drnovšek-Račan ima svoju težinu

LJUBLJANA,23. kolovoza(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova IvoVajgl izjavio je za slovenski tisak da nema iluzija o brzom rješenjupitanja granice na moru s Hrvatskom i da je za Sloveniju tzv.parafirani sporazum Drnovšek-Račan još uvijek aktualan.
LJUBLJANA,23. kolovoza(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je za slovenski tisak da nema iluzija o brzom rješenju pitanja granice na moru s Hrvatskom i da je za Sloveniju tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan još uvijek aktualan.

"To je dokument koji ima i imat će svoju težinu i govori da je na razini država došlo do političkog konsenzusa, a ponašati se suprotno znači gurati glavu u pijesak", izjavio je Vajgl u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina" od ponedjeljka.

Vajgl je rekao da je protiv "hiperprodukcije diplomatskih nota" u komunikaciji s Hrvatskom iako se one, kako je pojasnio, upućuju kako bi se osnažila vlastita pozicija.

"Dok problem nije riješen, notama se stvara dokumentacija za završnu fazu u kojoj će se pitanje riješiti, bilo arbitražom, bilo pregovorima", rekao je Vajgl.

Slovenski ministar vanjskih poslova dodao je da ga je zadnja hrvatska nota zabrinula "jer se u njoj govori o teritorijalnim pretenzijama Slovenije". To su ozbiljne riječi i o toj temi bih želio govoriti sa svojim hrvatskim kolegom kad se prvi put sretnemo, rekao je Vajgl.

Prema riječima Vajgla, Slovenija podupire Hrvatsku u njenom putu prema eurointegracijama, ali je Hrvatska, kako je dodao, "propustila povoljan trenutak" da bi u EU ušla zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.

"Morali bismo razgovarati o budućnosti, a ne o prošlosti", rekao je Vajgl, odbacujući ideju svog prethodnika Dimitrija Rupela da dvije države osnuju povjerenstvo sastavljeno od povjesničara i pravnika o svojim odnosima u zadnjih stotinjak godina.

"Hrvatska bi morala viteški priznati činjenicu da je Slovenija u pogledu uključivanja u međunarodne integracije nekoliko koraka ispred nje, a mi bismo morali razumjeti da je Hrvatska stvorena mnogo teže nego Slovenija. S nešto razumijevanja i širokogrudosti optika kojom gledamo jedni na druge vjerojatno bi se bitno promijenila", rekao je Vajgl, dodavši da bi stvaranju takve atmosfere mogle dati velik doprinos organizacije civilnog društva i intelektualne elite.

"Treba razgovarati o suvremenim problemima, a ne o temama s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova u razgovoru za tjednik "Mladina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙