FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU UVODI "PRISTUP NA DVA KOLOSJEKA" PREMA SRBIJI I CRNOJ GORI

EU-SiCGEU UVODI "PRISTUP NA DVA KOLOSJEKA" PREMA SRBIJI I CRNOJ GORIVALKENBURG (Nizozemska),4. rujna(Hina) - Europska unija čvrstopodupire održanje državne zajednice Srbije i Crne Gore, prema kojojnije promijenila politiku, ali će u praktičnim pitanjima uvesti"pristup na dva kolosjeka", izjavili su u subotu vodeći dužnosniciEU-a.
VALKENBURG (Nizozemska),4. rujna(Hina) - Europska unija čvrsto podupire održanje državne zajednice Srbije i Crne Gore, prema kojoj nije promijenila politiku, ali će u praktičnim pitanjima uvesti "pristup na dva kolosjeka", izjavili su u subotu vodeći dužnosnici EU-a.

"Vrlo snažno podupiremo postojanje državne zajednice Srbije i Crne Gore, a istodobno osjećamo da moramo biti realistični te da u pitanjima od praktičnog interesa možemo slijediti pristup na dva kolosjeka", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, koji predsjedava neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova EU-a, okupljenih u dvorcu St. Gerlach u Valkenburgu u neposrednoj blizini Maastrichta.

U subotu prije podne glavna tema rasprave bila je Srbija i Crna Gora, odnosno budući odnosi EU-a s tom državnom zajednicom. Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten predočio je ministrima prijedlog o uvođenju "pristupa na dva kolosjeka".

Slično izjavu dao je i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

"Želio bih vrlo jasno reći da se politika EU-a prema Srbiji i Crnoj Gori nije promijenila i mi ćemo nastaviti s istom politikom", rekao je Solana, dodajući da je posljednjih dana pratio crnogorski tisak koji je o tome uvelike pisao.

Europska unija je zabrinuta zbog izostanka bilo kakvog napretka u pogledu europskih integracija državne zajednice Srbije i Crne Gore, koje imaju potpuno odvojene gospodarske sustave, različite valute, carine i drugo.

"Želimo poslati poruku da snažno podupiremo održanje državne zajednice, a za neke ekonomske ili trgovačke elemente moguće je pronaći praktična rješenja što zovemo pristupom na dva kolosjeka", dodao je ministar Bot.

Upitan zašto je za EU važno očuvanje te zajednice, u kojoj se nijedna članica ne osjeća dobro, Bot je rekao: "Važno je očuvati tu zajednicu iz mnogih razloga - zbog političke stabilnosti u regiji, ekonomskih i trgovačkih razloga".

Povjerenik Patten je rekao da se pristupom na dva kolosjeka želi istodobno podržati cjelovitost državne zajednice i povećati djelotvornost partnerstva između EU-a te Srbije i Crne Gore.

Što se Kosova tiče, ministar Bot je istaknuo da je važno da na predstojeće izbore u listopadu iziđu i kosovski Srbi.

"Mislimo da treba pritisnuti Srbe da iziđu na izbore, a istodobno uzimamo u obzir da im je potrebna odgovarajuća zaštita".

Također je istaknuo potrebu da Kosovo ispuni potrebne standarde, poput pitanja manjinskih prava i povratka izbjeglica.

"Trebalo bi identificirati prioritete i izabrati određen broj elemenata, poput manjinskih prava ili povratka izbjeglica, koji su od veće važnosti, jer nisu svi standardi podjednako važni", rekao je Bot ističući da Kosovo ima "europsku perspektivu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙