FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ŽELJEZARE SU U KRIZI - ČELIK I DALJE VAŽAN ČIMBENIK SVJETSKOG GOSPODARSTVA

ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatska je bila poznata po svojimželjezarama i po metaloprerađivačkoj industriji ali je od nje malotoga preostalo, napominje Deutsche Welle u osvrtu na slučaj ŽeljezareSisak.
ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatska je bila poznata po svojim željezarama i po metaloprerađivačkoj industriji ali je od nje malo toga preostalo, napominje Deutsche Welle u osvrtu na slučaj Željezare Sisak.

Po treći put prodaje se gotovo 90 posto najvećeg proizvođača građevinskog čelika u Hrvatskoj po cijeni od jedne kune, bilježi postaja, upozoravajući ipak da bi potencijalni kupci trebali dobro razmisliti s obzirom da se iza simbolične cijene kriju ogromni dugovi.

Ruska tvrtka "Mečelj" povlači se iz Željezare Sisak samo godinu i pol dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora, što predstavlja težak udarac ne samo za 1700 radnika već i za gospodarstvo cijele regije budući da od Željezare žive i brojni mali poduzetnici i kooperatni, navodi DW.

Slučaj Željezare Sisak otvara i pitanje može li tamošnja privreda svoju budućnost graditi samo na tom poduzeću s obzirom na krizu metalurgije ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, upozorava postaja.

S druge je strane čelik ponovno postao važan čimbenik u svjetskom gospodarstvu - između ostalog i zahvaljujući naizgled neutaživoj gladi Kine koja na njemu namjerava graditi svoj gospodarski rast, naglašava postaja.

Dok je Željezara Sisak u Krizi, Željezara Zenica, najveća željezara bivše Jugoslavije, našla je kupca - britanski konzorcij "LNM Steel". "Kupac je pratio razvoj na području jugoistočne Europe i procijenio kako će sigurno doći do značajnih projekata obnove i da će čelik biti ključan pri toj obnovi i u tome je i velika šansa za Željezaru Zenica", tumači za DW direktor Sejad Kapetanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙