FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRODOSPLIT I TANKERSKA PLOVIDBA POTPISALI UGOVOR ZA DVA TANKERA

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Splitsko brodogradilišteBrodosplit i zadarska Tankerska plovidba potpisali su danas u Zagrebuugovore o gradnji dvaju tankera, ukupno vrijednih 103 milijunaameričkih dolara.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Splitsko brodogradilište Brodosplit i zadarska Tankerska plovidba potpisali su danas u Zagrebu ugovore o gradnji dvaju tankera, ukupno vrijednih 103 milijuna američkih dolara.

Dva ugovora za tankere, od kojih svaki nosivosti po 108 tisuća tona, potpisali su danas u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva predsjednik uprave zadarskog brodara Ive Mustać i direktor Brodosplita Predrag Čudina.

Prvi tanker trebao bi biti završen 2008, a drugi 2009 godine.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić ocijenio je značajnim današnje potpisivanje jer su njime "rasprodani" kapaciteti splitskog brodogradilišta za 2008. i 2009. čime će se omogućiti pozitivno poslovanje te tvrtke. Time će se stvoriti prostor za provedbu Vladina programa za brodogradilišta koji predviđa racionalizaciju i dohodovno poslovanje tih tvrtki, kazao je.

Vlada i resorno ministarstvo žele da brodogradnja ima popunjene kapacitete, ali dohodovnim poslovima, kazao je Vukelić, podsjetivši da Vlada subvencionira brodogradnju sa 10 posto sredstava. Brodogradnja je značajna za Hrvatsku i Vlada je želi i dalje pomagati, ali samo uz dohodovne poslove uz maksimalan mogući udio domaćih komponenti u njima, ustvrdio je Vukelić.

Najavio je da će uskoro dva ministarstva - gospodarstva, rada i poduzetništva te mora, turizma, prometa i razvitka osnovati zajedničko povjerenstvo za praćenje izgradnje tih tankera, koje će nastojati povećati udio domaćih komponenti i uvesti neke nove domaće proizvođače u gradnju brodova.

Vukelić je također najavio da bi uskoro Brodosplit trebao potpisati ugovore s grčkim brodarima.

Državni tajnik za more Branko Bačić napomenuo je da tankeri predstavljaju visokosofisticirane proizvode koji zadovoljavaju sve ekološke međunarodne propise i one o sigurnosti na moru. Podsjetio je da hrvatska država subvencionira 20 posto vrijednosti gradnje - 10 posto kroz program Ministarstva gospodarstva, te 10 posto kroz program Ministarstva mora kojim se potiče gradnja domaćih brodova u domaćim brodogradilištima.

Bačić je napomenuo da će Ministarstvo mora i kroz prijedlog novog pomorskog zakonika nastoji pomoći domaćim brodarima u borbi sa međunarodnom konkurencijom, na način da su oslobođeni plaćanja poreza na dobit.

Ti će tankeri omogućiti Tankerskoj plovidbi pozitivno poslovanje i pozicioniranje kao najvećeg hrvatskog brodara, kazao je Bačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙