FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KINESKI TURISTI OD SUTRA MOGU ORGANIZIRANO PUTOVATI U EUROPU

BRUXELLES, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Vrata 27 europskih država odsrijede bit će širom otvorena za novi val bogatih kineskih turista,koji planiraju posjetiti europske trgovine i turistička odredišta uskladu s nedavno potpisanim sporazumom između Europske unije (EU) iKine.
BRUXELLES, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Vrata 27 europskih država od srijede bit će širom otvorena za novi val bogatih kineskih turista, koji planiraju posjetiti europske trgovine i turistička odredišta u skladu s nedavno potpisanim sporazumom između Europske unije (EU) i Kine.

Francuska, Švicarska i Italija tri su top odredišta, tvrde putničke agencije. No, lista zemalja u koje Kinezi mogu ići putem službeno odobrenih i organiziranih turističkih tura od 1. rujna je mnogo duža, te uključuje sve nacije EU, kao i nekoliko država izvan EU.

"Zaista želim posjetiti Atenu, Pariz i Beč, gradove s dušom i karakterom", kazao je jedan 28-godišnji kineski novinar.

Po podacima kineskih državnih medija, lani je u inozemstvo putovalo 20,2 milijuna turista iz Kine, 21 posto više nego u godini ranije. No, potencijali tržišta za organizirana putovanja mnogo su veći, budući kineske putničke agencije, koje su odabrale Kineske nacionalne turističke vlasti, mogu odsad organizirati turističke ture.

Sve do prije nekoliko godina, Kinezima je tek nekoliko odredišta bilo odobreno za takva putovanja. Ipak, postupno se smanjuje kontrola turističkih odlazaka iz zemlje, kako Kina pri dozvoli dolazaka turista iz stranih država traži recipročne sporazume i za svoje građane.

A kako kinesko gospodarstvo rapidno raste, očekuje se da će broj kineskih turista u inozemstvo rasti svake godine, te da će do 2020. dosegnuti 100 milijuna, što će dati poticaja svjetskog turističkoj industriji.

Onima kojima će biti omogućeno da putuju u inozemstvo i dalje će predstavljati vrlo mali dio kineskoga društva. Najjeftiniji paket za putovanje u inozemstvo stajat će 11.000 juana ili 1.325 američkih dolara, što je daleko iznad mogućnosti prosječnih Kineza, s godišnjim zaradama od 1.000 dolara.

Kineske vlasti očito imaju ozbiljnih zabrinutosti u pogledu ljudi koji žele otići iz zemlje i više se ne vraćati. Kako bi osigurale da se to ne događa, svi koji putuju preko granica morat će platiti depozit od 50.000 juana (oko6.000 usd) te dati dokaz da imaju dodatnih 50.000 juana na bankovnom računu najmanje pola godine. Trebat će imati i pismo kojim potvrđuju da su zaposleni i jamstvo iz kompanije.

Većina Kineza putovat će u Europu zbog šopinga i posjeta dobro poznatih turističkih odredišta. No, politički stručnjaci također špekuliraju o tome kakav će biti utjecaj takvih izleta, koji su i nadalje pod strogom državnom kontrolom, na stavove onih koji putuju iz zemlje gdje je pristup informacijama vrlo ograničen.

"Bit će to pozitivan element u napretku Kine prema demokratskijem, liberalnijem i civiliziranijem društvu", izjavio je Shi Yinhong, profesor međunarodnih odnosa na Narodnom sveučilištu u Pekingu. Mnogo kineskih turista kojima je lani bilo omogućeno putovanje u Hong Kong po sličnom sporazumu pokazalo je već zanimanje za političke slobode koje postoje u tome gradu kroz kupovinu knjiga i časopisa o senzitivnim političkim temama zabranjenima u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙