FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: BOŠNJAČKI PREDSTAVNICI UGLAVNOM RAZOČARANI SMANJENJEM KAZNE BLAŠKIĆU

SARAJEVO,30. srpnja(Hina) - Smanjenje kazne generalu Tihomiru Blaškićupred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)informacija je koja je u četvrtak i petak zasjenila sve druge ubosanskohercegovačkim medijima, a predstavnici bošnjačkih političkih inevladinih organizacija uglavnom su razočarani odlukom Žalbenogvijeća.
SARAJEVO,30. srpnja(Hina) - Smanjenje kazne generalu Tihomiru Blaškiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) informacija je koja je u četvrtak i petak zasjenila sve druge u bosanskohercegovačkim medijima, a predstavnici bošnjačkih političkih i nevladinih organizacija uglavnom su razočarani odlukom Žalbenog vijeća.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić nije želio posebice komentirati odluku Žalbenog vijeća ICTY-a objasnivši to činjenicom kako nije imao potpuni uvid u cjelinu konačne presude.

Glavni tajnik SDA Šefik Džaferović kazao je pak kako su u toj stranci "iznenađeni drastičnim smanjenjem kazne Blaškiću".

Džaferović je kazao kako SDA traži da Haški sud utvrdi tko je imao stvarnu kontrolu nad postrojbama što su počinile zločine na području Ahmića jer oni ne smiju ostati nekažnjeni.

Predsjednik sarajevske Komisije za istraživanje ratnih zločina u BiH Mirsad Tokača ocijenio je pak kako smanjenje kazne Blaškiću praktično znači njegovo oslobađanje od krivnje.

"Blaškić je praktično oslobođen odgovornosti za ono za što je bio prvobitno osuđen i ne znam što je moglo utjecati da se naglo i neočekivano usvoji žalba na raniju presudu", kazao je Tokača sarajevski medijima.

Najdalje je u kritikama otišao bosanskohercegovački ogranak nevladine organizacije Društvo za ugrožene narode.

U izjavi predsjednice ovog ogranka Fadile Memišević stoji ocjena kako je odluka o smanjenju kazne Blaškiću skandalozna.

"Drastičnim smanjenjem kazne odnosno pomilovanjem generala Blaškića, tisuće preživjelih žrtava ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti izgubili su nadu u zadovoljenje pravde i povjerenje u vjerodostojnost ICTY-a", ocijenilo je Društvo za ugrožene narode.

Uz brojne druge izjave, sarajevski "Dnevni avaz" u petak prenosi i onu Sulejmana Pezera, jednog od Bošnjaka koji su preživjeli ahmićki masakr i koji još uvijek vjeruju kako je Blaškić za to barem djelomice odgovoran.

"Ogorčeni smo svi a posebice oni koji su izgubili svoje najbliže. Nadali smo se smanjenju presude, ali nismo očekivali tako veliko", kazao je Pezer podsjećajući kako "se zna tko je zapovjedao" kada je ubijeno 120 ljudi.

U uredničkom komentaru kojega u petak objavljuje sarajevski tjednik "Slobodna Bosna", glavni urednik tog lista Senad Avdić konstatira pak kako nikada nije imao dvojbe da Blaškić nije imao učinkoviti nadzor nad postrojbama HVO-a u središnjoj Bosni.

U to se, navodi Avdić, tijekom rata i osobno uvjerio iz kontakata koje je s Blaškićem pokušavao ostvariti ratni zapovjednik Armije BiH general Sefer Halilović.

"Da je bio važan u spirali zla ne bi ga (Blaškića) Tuđman u Den Haag prvoga odaslao, godinu i po prije Darija Kordića i deset godina prije Valentina Ćorića", piše Avdić, zaključivši kako je Blaškić sada u Den Haagu dobio "taman toliko koliko je zaslužio, a to je sigurno dva do tri puta manje od onoga što je zaslužio Kordić".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙