FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRANAČKI ČELNICI ZADOVOLJNI BLAŽOM KAZNOM ZA BLAŠKIĆA

ZAGREB, 29. srpnja 2004. (Hina) - Čelnici parlamentarnih stranakaizrazili su zadovoljstvo današnjom odlukom žalbenog vijeća Haškog sudakoje je bivšem zapovjedniku Operativne zone Srednja Bosna TihomiruBlaškiću smanjilo kaznu s 45 na devet godina zatvora.
ZAGREB, 29. srpnja 2004. (Hina) - Čelnici parlamentarnih stranaka izrazili su zadovoljstvo današnjom odlukom žalbenog vijeća Haškog suda koje je bivšem zapovjedniku Operativne zone Srednja Bosna Tihomiru Blaškiću smanjilo kaznu s 45 na devet godina zatvora.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je da je osobno vrlo zadovoljan drastičnim smanjenjem kazne. "Bio bih još zadovoljniji da je oslobođen, no mislim da je i s ovakvom kaznom pravda trijumfirala", rekao je Račan, dodajući da je kao premijer u razgovorima s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte često razgovarao o Blaškiću.

Račan smatra da je Blaškić ranije nepravomoćno osuđen na 45 godina prvenstveno zbog postojanja dvostruke linije zapovjedanja, koja je kasnije pokušavala prikriti dokumente koji dokazuju da Blaškić nije kriv.

"Očito je nekome stalo da Blaškić bude kriv, a ne oni koji su stvarno odgovorni za zločin u Ahmićima", ustvrdio je. Račan smatra da je na ovakvo smanjenje presude "dominantno utjecala" i njegova Vlada, koja je otkrila nove dokumente o tom slučaju i poslala ih u Haag.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić iskreno se raduje činjenici da će Blaškić "uskoro ugledati slobodu". Radujem se zbog njega i njegove obitelji koja je evidentno nepravedno pretrpjela veliku neizvjesnost, izjavio je Tomčić.

Predsjednik HSS-a suzdržao se od političkih komentara, navodeći tek kako je očito da je u prvoj presudi bilo puno neobjašnjivih nelogičnosti.

"Ovo je jedina dobra vijest iz Haškog suda u posljednjih nekoliko godina, točnije od oslobađajuće presude u slučaju braće Kupreškić", kazao je predsjednik HSP-a Anto Đapić, izrazivši zadovoljstvo bitnim smanjenjem kazne Blaškiću. "Želimo brz povratak Blaškiću koji je, zajedno s obitelji, prošao tešku kalvariju", kazao je Đapić, dodavši kako preostaje vidjeti kako će se na Haškom sudu završiti postupci protiv drugih Hrvata iz Srednje Bosne.

Čelnica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da je nova, puno blaža presuda pokazala da je Blaškić "očito od bivše HDZ-ove vlade korišten kao žrtveni jarac", jer su se, kaže, sve okolnosti promijenile kada je bivša koalicijska vlast omogućila tužiteljstvu i obrani da koristi dokumente i dokaze iz državnog vrha.

"Onda je i presuda takva kakva je, odnosno za ono što je Blaškić već prosjedio u zatvoru, a ne 45 godina kako je bilo bez pristupa novim dokazima", kazala je.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok kazao je kako je "očigledno da je Haški sud na temelju novih dokaza shvatio da je prva kazna bila nepravedna i drakonska".

"Veselimo se odluci suda jer smo od prvog dana vjerovali u Blaškićevu nevinost i smatrali da je prethodna nepravomoćna kazna bila posljedica političke odluke suda, a ne pravno utemeljenog postupka", kazao je Čehok.

Čelnik IDS-a Damir Kajin kaže da je davno najavio da će se kazna Blaškiću pretvoriti u vrijeme provedeno u zatvoru. Ocijenio je da je presuda prvenstveno osuda hrvatsko - bošnjačkog rata, koja direktno tereti bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i njegovo političko vodstvo.

"Drago mi je da je Blaškić u neku ruku rehabilitiran, iako je više od osam godina proveo u zatvoru". Kajin smatra da ovo presuda "pokopava zabludu o hrvatskoj u granicama Banovine Hrvatske, što bi trebala biti pouka i nekim prvacima u Bosni i Hercegovini da zatvaranje u svoje torove nikome ne nosi dobro".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙