FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati BiH oduševljeni presudom Blaškiću

MOSTAR, 29. srpnja 2004. (Hina) - Pobijedila je pravda, ocjena jevećine Hrvata u BiH, oduševljenih odlukom Žalbenog vijeća Međunarodnogsuda za ratne zločine u Den Haagu kojom je Tihomiru Blaškićupreinačena kazna sa 45 na 9 godina zatvora.
MOSTAR, 29. srpnja 2004. (Hina) - Pobijedila je pravda, ocjena je većine Hrvata u BiH, oduševljenih odlukom Žalbenog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu kojom je Tihomiru Blaškiću preinačena kazna sa 45 na 9 godina zatvora.

Radijska postaja Herceg-Bosna iz Mostara prekinula je u četvrtak prije podne program da bi izvijestila o odluci Žalbenog vijeća.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je vijest iz Haaga "iznenađujuća i izvanredna".

"Sama činjenica da je kazna pet puta smanjena govori o čestitosti i nevinosti generala Blaškića, a s druge strane da je prvostupanjski proces pogrešno vođen. Svi smo znali da je osuđen i bio u zatvoru za ono što nije počinio", rekao je Čović.

Čović je također rekao da presuda predstavlja satisfakciju za Hrvate u BiH , napose Hrvate srednje Bosne koje se "kolektivno kriminaliziralo". Izrazio je očekivanje da će ova presuda pomoći u dokazivanju nevinosti drugih Hrvata iz srednje Bosne.

HDZ BiH istaknuo je kako su vjerovali u Blaškićevu nevinost.

"Bili smo uvijek uvjereni u nevinost generala Blaškića. Zato smo vjerovali da će Haški sud donijeti oslobađajuću presudu. Očito je da su tražili način kako da opravdaju to što je nevin čovjek osam godina u Haagu. Danas smo uistinu sretni i dijelimo radost s obitelji Blaškić i njima odajemo priznanje što su hrabro i dostojanstvo podnijeli križni put. Tihomiru želimo skori povratak obitelji i hrvatskom narodu", rekao je glasnogovornik HDZ-a BiH Pero Pavlović

Hrvatska narodna zajednica (HNZ) također je u priopćenju pozdravila odluku Žalbenog vijeća kojom je Haški sud, kako se navodi, "pojačao svoj kredibilitet".

HNZ ukazuje na važnost činjenica iz obrazloženja presude o "dvostrukoj liniji zapovijedanja" , po kojoj su drugi a ne Blaškić imali stvarnu kontrolu nad snagama HVO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙