FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRGOVINA ŠEĆEROM IZMEĐU BiH I EU POD ISTRAGOM

SARAJEVO, 21. srpnja 2004. (Hina/Dpa) - U tijeku je istraga okonavodnog lažiranja uvoza i izvoza šećera između Bosne i Hercegovine(BiH) i Europske unije (EU), objavljeno je danas.
SARAJEVO, 21. srpnja 2004. (Hina/Dpa) - U tijeku je istraga oko navodnog lažiranja uvoza i izvoza šećera između Bosne i Hercegovine (BiH) i Europske unije (EU), objavljeno je danas.

Vjeruje se da je u skandal oko izvoza ogromnih količina šećera iz EU u Bosnu, s ciljem iskorištavanja subvencija namijenjenih poticanju trgovine, upleteno pet kompanija iz Federacije BiH te četiri iz EU.

Šećer je potom označavan kao proizveden u BiH i ponovno uvožen u EU uz velike dobiti. Vjeruje se da ta praksa, koja je prošle godine otkrivena i u Srbiji i Crnoj Gori, u godišnjem EU proračunu ostavlja jaz vrijedan više milijuna eura.

Prema riječima bosanskih carinskih dužnosnika, od 230 tisuća tona šećera koliko je tijekom proteklih 18 mjeseci uvezeno u tu zemlju, 200 tisuća tona je naprosto nestalo. Procjenjuje se da se u Federaciji BiH godišnje konzumira samo 35 tisuća tona šećera.

Sarajevski dnevni list Oslobođenje, pozivajući se na izjavu izvora bliskog bosanskoj carinskoj upravi, prenosi kako se vjeruje da je veći dio uvoza "fiktivan", odnosno, da dio šećera nikada nije ni ušao u zemlju. Istodobno, upletene kompanije "pobiru" subvencije koje nude njihove vlade, vrijedne i do 480 eura po toni šećera.

Bosanski premijer Adnan Terzić kazao je kako se "u Bosni nešto čudno događa sa šećerom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙