FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisi za odcjepljenje RS iz BiH

BANJA LUKA, 15. srpnja 2004. (Hina) - Udruga "Zajedno do istine"prikupila je u protekla tri dana tri tisuće potpisa građana nainicijativu za odcjepljenje Republike Srpske iz državno-pravnogsustava Bosne i Hercegovine, izjavio je u četvrtak na konferenciji zanovinstvo u Banjoj Luci predsjednik udruge Dane Čanković.
BANJA LUKA, 15. srpnja 2004. (Hina) - Udruga "Zajedno do istine" prikupila je u protekla tri dana tri tisuće potpisa građana na inicijativu za odcjepljenje Republike Srpske iz državno-pravnog sustava Bosne i Hercegovine, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci predsjednik udruge Dane Čanković.

Razlog za tu akciju je, po Čankoviću, favoriziranje Federacije BiH na račun srpskoga entiteta koje kontinurano provode visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i međunarodna zajednica. Čanković je također rekao da je neposredan povod za najnoviju inicijativu izjava člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića da su u BiH Srbi počinili 90 posto zločina, Hrvati sedam, a Bošnjaci tri posto.

Čanković je izrazio nezadovoljstvo izvješćem vladina povjerenstva o Srebrenici u kojem se govori samo o bošnjačkim žrtvama a ne spominje se, kako je rekao, da je od 1992. pa do lipnja 1995. godine ubijeno 1700 Srba.

Udruga "Zajedno do istine" okuplja Srbe iz Hrvatske koji su svoju imovinu zamijenili s građanima Bosne i Hercegovine izbjeglima tijekom rata u Hrvatsku. Glavna je zadaća udruge suprotstaviti se odlukama sudova u Republici Srpskoj koji ugovore o razmjeni imovine sačinjene tijekom rata proglašavaju ništavnima.

Na novinarsko pitanje koliko je prikupljanje potpisa za odcjepljenje RS iz sastava BiH u skladu s tom zadaćom udruge, Čanković je rekao: "Srbi i srpski entitet su ugroženi. Uz ostalo uskraćuje nam se pravo da nazivima gradova toponima dodajemo pridjev 'srpski' i zato smo se odlučili na ovaj korak".

Čanković je najavio da će prikupljanje potpisa trajati još tjedan dana i nastavit će se u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙