FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat
ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat

ZAGREB/LA VALLETTA

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u utorak u La Valletti s malteškim premijerom Lawrenceom Gonzijem i predsjednikom Edwardom Fenechom Adamijem, priopćeno je iz hrvatske Vlade. Sanader je s domaćinima razgovarao o iskustvima te najmanje članice Europske unije (EU) u pregovorima o pristupanju Uniji. "Malta će biti na našoj strani u pregovorima i dati nam punu potporu", izjavio je Sanader Hrvatskom radiju. Sanader i njegov malteški kolega Gonzi tijekom susreta su istaknuli obostrani interes za jačanje međusobnih odnosa, naročito onih gospodarskih.

Sanader i malteški predsjednik Adami ocijenili su da su Hrvatska i Malta prijateljske mediteranske zemlje i da zajednička budućnost u EU otvara nove mogućnosti za povezivanje gospodarstava dviju zemalja.

Konkretni dogovori o jačanju gospodarske suradnje te izravnom povezivanju tvrtki uslijedit će već najesen, najavila su dvojica čelnika. U hrvatskom izaslanstvu je i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, koji se odvojeno sastao s malteškim kolegom Michaelom Frendom.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora i u svoje osobno čestitke španjolskom socijalistu Josepu Borrellu Fontellesu povodom njegovog izbora na dužnost predsjednika Europskog parlamenta.

"Poštovani gospodine predsjedniče! S osobitim zadovoljstvom upućujem Vam u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora i u svoje osobno iskrene čestitke povodom Vašeg izbora na mjesto predsjednika Europskog parlamenta", navodi se u čestitki, priopćeno je iz Sabora.

"U želji da i u budućnosti nastavimo s intenziviranjem suradnje na svim razinama između naših dvaju parlamenata, vjerujem da ćete se suglasiti sa mnom u tvrdnji da je upravo takva suradnja značajan doprinos boljem upoznavanju i razumijevanju između Europske unije, koju Europski parlament zastupa na najbolji mogući parlamentarni način, i parlamenata onih država koji svoju budućnost vide u okrilju EU", dodaje se u čestitki.

BEOGRAD

MUP Srbije "ne raspolaže podacima da je haški optuženik Goran Hadžić pobjegao", izjavio je novinarima u utorak u Skupštini Srbije srbijanski ministar policije Dragan Jočić, dodajući da je MUP Srbije, odmah pošto je dobio nalog istražnog suca za Hadžićevo privođenje "primijenio mjere koje su u njegovoj nadležnosti i koje se i sad primjenjuju".

Jočić nije mogao precizirati kad je točno MUP dobio nalog za privođenje Hadžića, ali je kazao da "misli da je to bilo u nedjelju oko 19 sati", te ocijenio "nezgodnim" to što novinari postavljaju takva pitanja njemu "kao ministru, jer on nije čovjek koji radi na terenu".

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak je u Den Haagu optužila vlasti u Srbiji da su namjerno dopustile Hadžiću da pobjegne prije nego što je izdan nalog za njegovo uhićenje.

BANJA LUKA

Skupština Republike Srpske u utorak je javnim glasovanjem za novog predsjednika izabrala zastupnika i dosadašnjeg glasnogovornika Srpske demokratske stranke (SDS) Dušana Stojičića. On je na ovoj dužnosti zamijenio Dragana Kalinića, kojega je nedavno sa svih dužnosti smijenio Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Za Stojičića su glasovala 44 zastupnika, uglavnom iz SDS-a, 13 se suzdržalo a protiv je glasovalo 17 zastupnika , članova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpskog radikalnog saveza "Dr Vojislav Šešelj" i Socijalističke partije RS.

Dušan Stojičić rođen je 1960. godine u Jajcu, diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu 1987. godine.

MOSTAR

Policija je evidentirala 232 osobe koje neizravno mogu ugroziti sigurnost ceremonije otvaranja obnovljenog Starog mosta zakazane za 23. srpnja ove godine, izjavio je u utorak voditelj Operativnog stožera za policijsko osiguranje ove manifestacije Zlatko Miletić.

On je istaknuo kako su protiv tih osoba poduzete "operativne aktivnosti", ali nije želio precizirati koje.

Miletić je kazao kako je u sklopu sigurnosnih priprema za ceremoniju otvaranja Staroga mosta policija stavila pod fizički nadzor i sve četiri hidroelektrane na Neretvi na mostarskom području, kako bi se onemogućile sabotaže koje bi primjerice mogle izazvati velike valove i ugroziti sigurnost svečanosti otvaranja Starog mosta.

Operativni stožer je pozvao sve građane BiH koji imaju informacije važne za sigurnost da ih dostave policiji. Najavio je također da će u idućih pet dana biti pojačane kontrole prometa na mostarskom, ali i na području cijele Federacije BiH.

RIM

Koordinator Sjeverne lige Roberto Calderoli novi je ministar za reforme u talijanskoj vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija umjesto Umberta Bossija koji je u ponedjeljak podnio ostavku u vladi i Zastupničkom domu.

Imenovanjem Carderolija novim ministrom za reforme kao i ranijim imenovanjem Domenica Siniscalca ministrom gospodarstva, stranke vladajućeg desnog centra smatraju da je okončana kriza nastala ostavkom ministra gospodarstva Giulija Tremontija i potom Bossija. Oporbeni lijevi centar međutim i dalje traži ostavku Berlusconijeve vlade i sazivanje prijevremenih izbora.

STRASBOURG

U novom Europskom parlamentu, konstituiranom u utorak u Strasbourgu, najveći dio od 732 zastupnika iz 25 zemalja članica Europske unije, djelovat će u sedam zastupničkih klubova.

Njemačka ima najviše zastupnika (99), slijede Francuska, Velika Britanija i Italija sa po 78, zatim Španjolska i Poljska (54). Za formiranje zastupničkog kluba potrebno je imati najmanje 19 zastupnika izabranih u pet zemalja članica. Izvan stranačkih skupina djelovat će 33 zastupnika.

Najbrojniju stranačku skupinu imaju zastupnici iz Europske pučke stranke (EPP), druga po brojnosti je Stranka europskih socijalista (PES) sa 200 zastupnika, Savez demokrata i liberala za Europu, nova je skupina koja broji 88 zastupnika. Sljedeći zastupnički klub okuplja ekologiste i regionaliste, koji imaju 42 zastupnika. Slijedi Ujedinjena europska ljevica s 41 zastupnikom.

Protueuropska skupina od 33 zastupnika djelovat će pod nazivom Neovisnost i demokracija, Unija za Europu nacija ima 27 zastupnika,ekstremna desnica nije uspjela oformiti zastupnički klub te će tako sedam zastupnika iz francuske Nacionalne fronte ili 3 zastupnika Flamanskog bloka djelovati izvan stranačkog kluba.

AITA CHAAB

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je u utorak niz zračnih napada na navodne položaje Hezbolaha u južnom Libanonu, pri čemu je jedna osoba ubijena, rekli su libanonski izvori.

Borbeni helikopteri i zrakoplovi vraćali su se u tri navrata ispalivši osam raketa na okolicu sela Aita Chaab i Blatt, usmrtivši jednu osobu među pripadnicima Hezbolaha, prema riječima glasnogovornika Hezbolaha.

Izraelska zračna aktivnost posijala je paniku kod libanonskih stanovnika u pograničnoj zoni, koji su se sklonili u kuće. Borci Hezbolaha koji su bili uz granicu, povukli su se prema unutrašnjosti, rekli su isti izvori.

JERUZALEM

Dva izraelska vojnika ubijena su u utorak u unakrsnoj vatri između izraelske vojske i libanonskog šijitskog pokreta Hezbolah na izraelsko-libanonskoj granici, priopćila je izraelska vojska.

"Borci Hezbolaha su iz zasjede planirano napali položaj izraelske vojske u zapadnom sektoru granice. Dva su vojnika ubijena. Vojska je odgovorila na vatru", kazao je za AFP zapovjednik Jacob Dallal iz ureda službenog predstavnika izraelske vojske.

Neočekivano ponovno izbijanje nasilja na libanonsko-izraelskoj granici dogodilo se dan nakon ubojstva Hezbolahova čelnika u Bejrutu za koje odgovornost libanonski šijitski pokret pripisuje Izraelu.

PRIŠTINA

Članovi međunarodne Kontaktne skupine za podršku Kosovu, na trećem sastanku održanom u utorak u Prištini, ocijenili su da su međuetnički odnosi poboljšani i pozvali su sve zainteresirane strane da nastave prekinuti dijalog između Prištine i Beograda.

Međunarodna skupina za podršku Kosovu koju nazivaju i Kontaktna skupina plus, osnovana je nakon ožujskih etničkih sukoba i njeni članovi su diplomati iz zemalja članica Kontaktne skupine (SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Rusija) kao i predstavnici EU i NATO-a.

Njena je zadaća svakih šest tjedana provjeravati napredak koji je

postignut u svakoj od oblasti koje su bitne za dostizanje standarda, koje je međunarodna zajednica postavila za Kosovo.

Članovi međunarodne skupine analizirali su proces decentralizacije vlasti, ispunjenja standarda za Kosovo, rezultate u povratku raseljenih i u obnovi objekata porušenih tijekom nemira u ožujku ove godine.

KAIRO

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) vratit će se "ovih dana" u Irak, izjavio je u utorak u Kairu njihov šef Mohamed ElBaradei.

"IAEA će ovih dana poslati u Irak ekipu inspektora nakon službenog zahtjeva koji je podnio irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari", kazao je ElBaradei novinarima po dolasku u Kairo.

"Povratak inspektora u Irak je bezuvjetno potreban, ne radi traženja oružja za masovno uništavanje, već radi pripreme konačnog izvješća o nepostojanju tog oružja u Iraku", dodao je.

Inspektori su napustili Irak uoči početka američko-britanskog rata protiv Sadama Huseina u ožujku 2003. IAEA je izvijestila da nije pronašla nikakve dokaze da je režim u Bagdadu obnovio programe za proizvodnju nuklearnog oružja, kao što su ga optuživale Sjedinjene Države.

RODINSKE

Najmanje je 31 rudar poginuo, a pet ih se u utorak navečer još uvijek smatra nestalim u rudniku ugljena u istočnoj Ukrajini, koji je dan prije uništila eksplozija plina koja je, kako drži državno tužiteljstvo, povezana s "nepoštovanjem sigurnosnih propisa".

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak na dubini od 997 metara, u rudniku Krasnolimanska, u mjestu Rodinske, četrdesetak kilometara sjeverno od grada Donjecka, izjavio je za AFP službeni predstavnik ministarstva za izvanredna stanja Vasil Slovecki.

Od 48 rudara koji su u trenutku eksplozije bili u rudniku, 31 je pronađen mrtav, petorica se smatraju nestalim, a dvanaestorica su se neozlijeđena uspjela spasiti, izjavio je na mjestu događaja premijer Andrej Kljujev, kako prenosi agencija Interfax.

Jak požar koji je izbio nakon eksplozije još je harao u utorak navečer i otežavao posao spasiteljskoj ekipi. Požar po svoj prilici neće biti pod nadzorom prije četvrtka, predviđa vladino povjerenstvo zaduženo za svladavanje te katastrofe.

NIKOZIJA

Zavijanje sirena prekinulo je u utorak rano ujutro tišinu u Nikoziji, posljednjem podijeljenom gradu u svijetu kako bi podsjetilo ciparske Grke i Turke na invaziju turske vojske na sjever otoka prije točno trideset godina.

Dok se ciparski Turci spominju te invazije kao spasonosnog "mirovnog pothvata" nakon višegodišnjih sukoba između dviju zajednica, njihovi susjedi na jugu obilježili su u utorak "tužnu obljetnicu".

Sirene su se oglasile u 5.30 u južnoj Nikoziji kako bi podsjetile da su se u taj sat dana 20. srpnja 1974. turske snage iskrcale na otok, kao odgovor na vojni državni udar koji su pripremali ciparskogrčki ultranacionalisti uz potporu Atene, kako bi taj otok pripojili Grčkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙