FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestiemitiranih do 12,30 sati.
ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti emitiranih do 12,30 sati.

BEOGRAD

Haaški optuženik, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, bio je saslušan kao svjedok u postupku protiv 17-oro optuženih za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, potvrdio je za beogradski dnevnik "Danas" od utorka sudac Vesko Krstajić, predsjednik Specijalnog vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, pred kojim se odvija suđenje optuženima. Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine predložilo je Gorana Hadžića kao svjedoka u postupku protiv optuženih za zločin na Ovčari, koji se nastavlja krajem kolovoza, kazao je sudac Krstajić, dodajući da u ovom trenutku "ne može ocijeniti" koliko bi Hadžićevo nepojavljivanje moglo štetiti suđenju, "ali da postoji mogućnost da se svjedok sasluša putem video linka ili da se pročita njegov iskaz iz istrage".

BANJA LUKA

Na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske koje je sazvano za utorak radi izbora novog predsjednika, na dnevni će se red uvrstiti, na zahtjev predsjednika RS Dragana Čavića, i donošenje rezolucije o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Kako se doznaje iz tajništva parlamenta RS, tom rezolucijom zahtijeva se od vlade RS da odmah poduzme sve mjere u skladu sa Zakonom o suradnji s Haškim tribunalom, te da, uz ostalo, obavi organizacijske, kadrovske i sve potrebne promjene u MUP RS kako bi policija uspješno izvršavala naloge tužiteljstva. Osim poziva upućenog odbjeglim optuženicima za ratne zločine da se dragovoljno predaju policiji, "Čavićeva rezolucija", kako je već nazivaju neki zastupnici u parlamentu RS, sadrži i poziv međunarodnim organizacijama u BiH da temeljito i profesionalno rade na otkrivanju boravišta svih osoba protiv koje su podignute haške optužnice.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primo je u utorak vjerodajnice Gershona J. Guyita, veleposlanika Savezne Republike Nigerije u RH i Manuela Atrie Rawlinsa, veleposlanika Republike Čile u RH, priopćio je Ured predsjednika. Uručujući vjerodajnice, nigerijski veleposlanik čestitao je predsjedniku Mesiću i građanima Hrvatske na prihvaćanju hrvatske kandidature za ulazak u EU. Veleposlanik Rawlins naglasio je zadovoljstvo Čilea postignutom razinom političkih odnosa dviju zemalja, te podsjetio da je do danas potpisano niz bilateralnih ugovora. "Ipak, smatramo da se trebaju udvostručiti napori radi povećanja niske trgovinske razmjene", rekao je čileanski veleposlanik.

MANILA

Filipinac koji je bio zadržan kao talac u Iraku oslobođen je, objavila je u utorak televizijska mreža Al-Arabiya navodeći izvore iz iračkog nacionalnog kongresa. Mreža nije objavila pojedinosti o uvjetima oslobađanja do kojeg je došlo dan nakon što su se filipinski vojnici povukli iz Iraka. Filipinska vlada u ponedjeljak je popustila otmičarima Angela de la Cruza, vozača kamiona, oca osmero djece i povukla svoj kontingent iz Iraka, mjesec dana prije predviđenog datuma.

PARIZ

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier u utorak je priznao kako "postoji ozbiljan nesporazum" s Izraelom, dodavši kako u svakom slučaju želi "očuvati" dobre odnose s tom zemljom i njezinim narodom. U programu radija Europa 1 Barnier je komentirao nedavni poziv izraelskog premijera Ariela Sharona francuskim židovima da se zbog sve izraženijeg antisemitizma u Francuskoj što prije dosele u Izrael te odluku ureda francuskog predsjednika da se suspendira plan Sharonova posjeta Francuskoj u očekivanju objašnjenja njegove izjave. "Ne namjeravam pokretati polemike u pogledu planova o Sharonovu posjetu", rekao je Barnier, priznavši da "postoji ozbiljan nesporazum" do kojega je došlo nakon Sharonovog poziva.

JERUZALEM

Snajperisti libanonske gerilske skupine Hezbollah zapucali su u utorak na izraelsku vojnu postaju na sjeveru Izraela pri čemu nije bilo žrtava, no Izraelci su odgovorili vatrom sa zemlje i iz zraka, objavili su izraelski vojni izvori. Incident je uslijedio dva dana nakon ubojstva člana Hezbollaha u Bejrutu, za koje gerilci optužuju Izrael. Članovi Hezbollaha su iz baze blizu libanonsko-izraelske granice otvorili vatru na položaje izraelske vojske na zapadu Galileje, objavila je vojska, dodavši da su vojnici uzvratili paljbu i da među njima nije bilo žrtava.

MOSKVA

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova zanijekao je u utorak izvješća po kojima Rusija razmatra mogućnost da pošalje svoju vojsku u Irak na zahtjev SAD-a a u zamjenu za gospodarske ustupke. "Ne postoje planovi o slanju ruske vojske u Irak", rekao je glasnogovornik Aleksander Jakovenko za agenciju Itar-Tass.

Po izvješćima medija, Kremlj aktivno razmatra zahtjev američkog predsjednika Georgea Busha da rasporedi snage u Iraku ili Afganistanu prije američkih predsjedničkih izbora. U zamjenu, Washington bi poduzeo mjere koje bi pomogle ruskim naftnim kompanijama da se vrate u Irak i ubrzao proces priključivanja Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Tako dobijena potpora Rusije, glavnog protivnika američke okupacije Iraka, bila bi veliki dobitak za Busha u predizbornoj kampanji.

LONDON

U prihvatnom centru za azilante koji nemaju odgovarajuće isprave ili one kojima je uskraćen ulazak u Veliku Britaniju, smještenom blizu zračne luke Heathrow, u noći s ponedjeljka na utorak došlo je do nemira, izvijestio je glasnogovornik britanskog ministarstva unutarnjih poslova. Osoblje centra privremeno se sklonilo u trenutku kada su izbili nemiri zbog "vlastite sigurnosti". Do incidenta je došlo nakon što je jedan od azilanata pronađen obješen, zbog čega je policija otvorila istragu. Smrt azilanta policija zasad ne smatra sumnjivom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙