FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPĆA SKUPŠTINA UN-A ODGODILA GLASOVANJE O IZRAELSKOM SIGURNOSNOM ZIDU, ANNAN KRITIZIRA PALESTINSKE VLASTI

NEW YORK, 20. srpnja 2004. (Hina) - Opća skupština UN-a odgodila je uponedjeljak glasovanje i rezoluciji kojom se traži suglasnost sodlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je proglasio izraelskisigurnosni zid na Zapadnoj obali ilegalnim te traži njegovouklanjanje.
NEW YORK, 20. srpnja 2004. (Hina) - Opća skupština UN-a odgodila je u ponedjeljak glasovanje i rezoluciji kojom se traži suglasnost s odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je proglasio izraelski sigurnosni zid na Zapadnoj obali ilegalnim te traži njegovo uklanjanje.

Palestinci su tražili glasovanje u Općoj skupštini o rezoluciji kojom će se od Izraela tražiti da posluša odluku ICJ-a donesenu 9. srpnja, no članice EU-a su tražile da se u rezoluciju unese spominjanje bliskoistočnog mirovnog procesa, javlja agencija Associated Presse pozivajući se na diplomatske izvore u New Yorku

Istovremeno je glavni tajnik UN-a Kofi Annan ocijenio da Palestinske vlasti moraju brzo reformirati svoj "sigurnosni aparat" ako žele okončati nerede na pojasu Gaze, javlja agencija France Presse.

Annan je kazao da je situacija na pojasu Gaze zaslužila oštre kritike njegovog posebnog izaslanika za Bliski istok usmjerene prema Palestinskim vlastima.

Pojas Gaze je ovaj vikend bio poprište žestokih sukoba, nakon što je palestinski čelnik Jaser Arafat izazvao bijes radikalnih skupina imenujući svog nećaka na čelo palestinskih sigurnosnih službi.

Posebni izaslanik za Bliski istok Terje Roed Larsen je prošli tjedan u Vijeću sigurnosti izjavio da Arafat nije pokazao političku volju da reformira palestinske vlasti te da se one urušavaju.

"On je izvještavao o činjenicama i mislim da su događaji to potvrdili", kazao je Annan.

"Radi se o ozbiljnoj krizi s premijerom u središtu", rekao je Annan.

"Arafat treba uzeti vremena da sasluša premijera Ahmeda Qureia kao i ostale članove njegovog vodstva te poduzeti mjere da bi kontrolirao situaciju", dodao je glavni tajnik UN-a.

Qurei je ovaj vikend dva puta podnio ostavku Arafatu koji ju je dva puta odbio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙