FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR NEŠTO OSLABIO PREMA EURU

LONDON, 16. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas nešto oslabioprema euru, nakon što je izvješće o stanju u američkom gospodarstvupokazalo blagi rast stope inflacije, što bi moglo značiti nastavakobećanog umjerenog pristupa američke središnje banke Fed podizanjukamatnih stopa najvećeg svjetskog gospodarstva.
LONDON, 16. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas nešto oslabio prema euru, nakon što je izvješće o stanju u američkom gospodarstvu pokazalo blagi rast stope inflacije, što bi moglo značiti nastavak obećanog umjerenog pristupa američke središnje banke Fed podizanju kamatnih stopa najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tako, dok je prema euru oslabila 0,21 posto, na 1,237 dolara za euro, američka je valuta nešto ojačala prema japanskoj, iako neznatnih 0,1 posto, na 109,56 jena.

U lipnju su cijene na malo u SAD-u porasle za 0,3 posto, dok su analitičari očekivali rast od 0,2 posto.

"Tržište analizira američke podatke i misli: 'Da li je ovo samo usporavanje ili pauza?'. Potpuno je nejasno", ocjenjuje raspoloženje na tržištima Ian Gunner, analitičar londonskog Mellona. "Ako je Fed uvjeren u stabilizaciju inflacije, neće agresivno podizati kamatne stope".

Inflacija se našla u središtu pažnje budući globalni gospodarski oporavak i visoke cijene nafte prijete izazivanjem rasta cijena na malo u većem dijelu industrijaliziranog svijeta.

No, s obzirom da najnoviji podaci iz Europe i Sjedinjenih Država nisu snažni, to je dalo poticaja očekivanjima postupnog povećavanja američkih kamatnih stopa i manjih šansi ikakvih povećavanja u Europi.

Jedinstvena je europska valuta prema jenu danas ojačala 0,27 posto, na 135,49 jena. Najnoviji podatak Eurostata pokazao je da je godišnja stopa inflacije u lipnju u eurozoni blago smanjena, na 2,4 posto, nakon 2,5 posto u mjesecu ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙