FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEČAJ DOLARA PREMA EURU BEZ VEĆIH PROMJENA

LONDON, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar danas na svjetskimtržištima nije zabilježio veće promjene u odnosu na euro, budući dapodatak s američkog tržišta rada, iako slabiji od očekivanog, i daljeukazuje na snažan rast zaposlenosti u najvećem svjetskomgospodarstvu.
LONDON, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar danas na svjetskim tržištima nije zabilježio veće promjene u odnosu na euro, budući da podatak s američkog tržišta rada, iako slabiji od očekivanog, i dalje ukazuje na snažan rast zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U takvim je okolnostima dolar neznatno promijenjen prema euru, koji trenutno stoji 1,2141 dolar. No, značajnije je oslabio prema jenu, u visini nekih 0,6 posto, na 108,15 jena.

Iako je broj nezaposlenih koji su po prvi put zatražili naknadu blago porastao u prošlome tjednu, snažno američko tržište rada ukazuje na čvrst oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, što zauzvrat povećava privlačnost dolara.

"To nije ništa alarmantno, ništa što bi nas previše zabrinjavalo. Mislim da će imati marginalan učinak na dolar", kazao je valutni analitičar Sean Callow iz IDEAGlobal.

Pa ipak, u odnosu na jen američka se valuta danas našla pod pritiskom nakon objave ključnog tromjesečnog gospodarskog izvješća japanske središnje banke, koje pokazuje snažan oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Jen je stoga na dobitku bio i prema euru, koji trenutno stoji 131,36 jena.

Od značajnijih događaja iz eurozone izdvaja se današnji sastanak Europske središnje banke (ECB) koji očekivano nije donio nikakve promjene kamatnih stopa u visini rekordno niskih 2 posto, obzirom da se inflatorni rizici čine ograničeni. Prema preliminarnim podacima, stopa inflacije u eurozoni u lipnju se spustila na 2,4 posto, nakon u prijašnjem mjesecu zabilježenih 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙