FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR OSLABIO PREMA ZNAČAJNIJIM SVJETSKIM VALUTAMA

LONDON, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima zabilježio najnižu razinu od sredine ožujka prema euru, tenajnižu petomjesečnu razinu u odnosu na švicarski franak, uslijeddaljnjeg slabljenja očekivanja agresivnog podizanja kamatnih stopa uSjedinjenim Državama te najnovijih zabrinutosti vezanih uz sigurnost.
LONDON, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio najnižu razinu od sredine ožujka prema euru, te najnižu petomjesečnu razinu u odnosu na švicarski franak, uslijed daljnjeg slabljenja očekivanja agresivnog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama te najnovijih zabrinutosti vezanih uz sigurnost.

Dolar se u takvim okolnostima spustio nakratko na 1,2423 dolara za euro, no potom je usporen njegov pad i trenutno iznosi 1,2386 dolara za euro, na gubitku od oko 0,3 posto. Nakon što je zabilježio i najnižu razinu u zadnjih pet mjeseci prema franku, od oko 1,222 franka za dolar, također je umanjio gubitke.

Negativnom raspoloženju ulagača prema dolaru doprinijele su vijesti iz američke vlade u pogledu sigurnosnih pitanja. Američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge upozorio je, naime, da bi al-Qaeda mogla pokušati izvesti velik napad na Sjedinjene Države kako bi poremetila predsjedničke izbore.

"Tržište je isključilo mogućnost agresivnijeg od ranijih ciklusa podizanja kamatnih stopa američke središnje banke Fed", kazao je Aziz McMahon, valutni strateg u ABN Amro u Londonu. "Tržišta su značajnije reagirala na izjave Toma Ridgea, tako da su trgovci sada skloniji prodaji dolara obzirom na terorističke rizike".

Dolar je oslabio i prema jenu, te trenutno stoji 108,54 jena, nakon što se spustio na 107,97 jena - najnižu razinu u posljednjih osam dana. On je izbrisao tako ranije ostvarene dobitke prema jenu koji je bio pogođen neizvjesnostima glede rezultata nedjeljnih izbora za gornji dom japanskog parlamenta. Jen je danas blago ojačao i prema euru, koji trenutno iznosi 134,43 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙