FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NERVOZA NA SVJETSKIM DEVIZNIM TRŽIŠTIMA

ZAGREB, 3. srpnja 2004. (Hina) - Svjetska devizna tržišta prošlog sutjedna obilježili nervoza pred dugo očekivanu odluku američkesredišnje banke Fed o podizanju kamatnih stopa i neizvjesnosti gledebančinih planova za nadolazeće mjesece.
ZAGREB, 3. srpnja 2004. (Hina) - Svjetska devizna tržišta prošlog su tjedna obilježili nervoza pred dugo očekivanu odluku američke središnje banke Fed o podizanju kamatnih stopa i neizvjesnosti glede bančinih planova za nadolazeće mjesece.

U takvim okolnostima dolar je prošlog tjedna oslabio oko 1,16 posto prema euru, koji je kraj tjedna dočekao na 1,2316 dolara. No, u odnosu na jen bio je na dobitku oko 0,67 posto, dosegnuvši 108,28 jena.

Tržišni sudionici najveću su pažnju posvetili dugo očekivanoj odluci američke središnje banke o kamatnim stopama. Baš kako su i očekivali, Fed je po prvi put u četiri godine podigao kamatne stopa za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto. Pomno su analizirali ono što je Fed imao za reći u priopćenju uz objavu porasta kamatnih stopa kako bi dobili smjernice glede toga u kojoj bi mjeri monetarna politika mogla biti agresivna u nadolazećim mjesecima.

"Svako povećanje veće od 0,25 postotnih bodova bilo bi iznenađenje, a dobar liječnik Greenspan nikada ne voli šokirati svoje pacijente", slikovito je ocijenio raspoloženje David Buik iz Cantor Indexa. "On voli da lijekove uzimaju umjereno i često. No, svi će se usredotočiti na ono što će kazati u priopćenju".

Budući je Fed ponovio ranije obećanje postupnog zaoštravanja monetarne politike, uvelike se očekuje da će se Fed odlučiti za opciju njihova manjeg porasta, i to za po četvrtinu postotnog boda, prije nego za njihovo agresivnije podizanje. Analitičari sada očekuju da će američke kamatne stope do kraja godine dosegnuti između 2 i 2,5 posto, a do kraja iduće godine od 3,5 do 4 posto.

Tržišta su budno pratila i geopolitička zbivanja nakon formalnog prijenosa suverenosti na iračku prijelaznu vladu i to dva dana prije planiranog roka. Financijska tržišta nisu značajnije reagirala na tu vijest. "Svaka naznaka da bi Irak mogao imati stabilniju budućnost bila bi povoljna za dolar, no predaja vlasti u Iraku dva dana prije nego se planiralo ne igra značajniju ulogu", kazao je valutni analitičar Shahab Jalinoos.

Slabljenje jena izazvao je početkom tjedna podatak o rastu industrijske proizvodnje u Japanu u svibnju za svega 0,5 posto u odnosu na mjesec ranije. Takav je podatak poslužio kao prikladan izgovor onima koji su kupovali jen uslijed rasta optimizma glede japanskog oporavka da ubilježe profite i uzmu predah, posebice pred odluku Fed-a o kamatnim stopama i nove američke podatke s tržišta rada.

"Japanski je podatak slab, a svi čekaju odluku Fed-a. Moj je dojam da Fed preferira onu opciju da podigne kamatne stope, ali da ne uznemiri tržišta. Vjerojatno će kazati da su predani obuzdavanju inflatornih pritisaka, no da će podizanje kamatnih stopa u idućih nekoliko mjeseci biti postupno", kazala je valutna analitičarka Mary Davis, iz Credit Suisse First Boston.

Jen je u prošlome tjednu, pored gubitaka prema dolaru, oslabio i prema euru, i to nekih 1,87 posto, završivši na 133,4 jena za euro.

Od značajnijih događaja iz eurozone izdvaja se prošlotjedni sastanak Europske središnje banke (ECB) koji očekivano nije donio nikakve promjene kamatnih stopa u visini rekordno niskih 2 posto, obzirom da se inflatorni rizici čine ograničeni. Prema preliminarnim podacima, stopa inflacije u eurozoni u lipnju se spustila na 2,4 posto, nakon u prijašnjem mjesecu zabilježenih 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙