FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR BLIZU VIŠEMJESEČNIH NAJNIŽIH RAZINA PREMA EURU

LONDON, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima kretao oko najnižih višemjesečnih razina zabilježenih ovogatjedna u odnosu na euro, te švicarski franak i britansku funtu, budućisu ulagače od dolara i dalje odvraćali nedavni lošiji od očekivanihpokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva.
LONDON, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima kretao oko najnižih višemjesečnih razina zabilježenih ovoga tjedna u odnosu na euro, te švicarski franak i britansku funtu, budući su ulagače od dolara i dalje odvraćali nedavni lošiji od očekivanih pokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

U takvim se okolnostima dolar i dalje kretao oko najnižih razina u zadnja tri mjeseca prema euru, koji trenutno iznosi 1,2352 dolara. No, prema jenu je ojačao nekih 0,4 posto, dosegnuvši 109,08 jena.

Najnoviji američki gospodarski pokazatelji, od zaposlenosti do aktivnosti uslužnog sektora, koji su se pokazali slabijima od očekivanja, i dalje zabrinjavaju ulagače. Te brojke, naime, ukazuju na to da američka središnja banka Fed možda neće biti agresivna u novim podizanjima kamatnih stopa kako se ranije mislilo. Izgledi za dužim razdobljem nižih kamatnih stopa, slabe privlačnost dolara i potražnju ulagača.

S druge strane, jen gotovo nije reagirao na najnoviji podatak o boljem od očekivanom rastu industrijskih narudžbi u Japanu, budući se ulagači i dalje drže na oprezu zbog neizvjesnosti pred nedjeljne izbore za gornji dom parlamenta. Jen je danas, pored gubitaka prema dolaru, oslabio oko 0,5 posto i prema euru, koji trenutno iznosi 134,72 jena.

"Iako gospodarski pokazatelji i dalje predstavljaju poticajan i pozitivan čimbenik za japansku valutu, neizvjesnosti pred izbore mogle bi izazvati slabljenje jena tijekom ovih dana", ukratko je ocijenio raspoloženje trgovaca Ian Gunner, valutni analitičar iz Mellon Financiala.

Od značajnijih događaja ističe se današnji sastanak Britanske središnje banke, no većina ne očekuje promjene sadašnjih kamatnih stopa u visini 4,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙