FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEN OJAČAO NAKON IZBORA U JAPANU

LONDON, 12. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskimtržištima zabilježio najvišu razinu u zadnja dva tjedna prema dolaru inajvišu u tjedan dana prema euru, budući ulagači očekuju nastavakgospodarskih reformi unatoč slabom rezultatu vladajućeLiberalno-demokratske stranke na nedjeljnim izborima za gornji domparlamenta.
LONDON, 12. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Jen je danas na svjetskim tržištima zabilježio najvišu razinu u zadnja dva tjedna prema dolaru i najvišu u tjedan dana prema euru, budući ulagači očekuju nastavak gospodarskih reformi unatoč slabom rezultatu vladajuće Liberalno-demokratske stranke na nedjeljnim izborima za gornji dom parlamenta.

U takvim okolnostima jen je ojačao 0,6 posto prema dolaru, koji trenutno stoji 107,8 jena, nakon što je nakratko zabilježio najvišu razinu od 28. lipnja, u visini 107,6 jena za dolar. Ojačao je i prema euru, nekih 0,4 posto, na 133,91 jen za euro, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana, u visini 133,45 jena za euro.

Premijer Junchiro Koizumi obećao je nastavak gospodarskih reformi nakon što je njegova stranka dobila svega 49 mjesta od ukupno 121 u gornjem domu parlamenta, što je ispod 51 koliko su ciljali u stranci no iznad njihovog najgoreg scenarija od manje od 44 mjesta.

Takav rezultat znači da je japanska vladajuća koalicija zadržala većinu u gornjem domu parlamenta, dok već ima većinu u utjecajnijem donjem domu, koji bira premijera.

"Tijekom prošlog tjedna bile su prisutne neke neizvjesnosti, a to je pogodilo jen i tržišta dionica. No već u prošli petak sudionici financijskih tržišta počeli su prognozirati da stvari neće biti tako loše kako su očekivali", kazao je Derek Halpenny, valutni ekonomist u Bank of Tokyo Mitsubishi.

Dolar je, u međuvremenu, zabilježio nakratko novu najnižu razinu u zadnjih četiri mjeseci prema euru, u visini 1,2436 dolara za euro. No njegov je pad potom nešto usporen, te trenutno stoji 1,2419 dolara za euro, na gubitku od nekih 0,3 posto. Zabilježio je nakratko i najnižu razinu u zadnjih pet mjeseci prema švicarskom franku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙