FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PULA: MINISTAR BIŠKUPIĆ POSJETIO ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE

PULA: MINISTAR BIŠKUPIĆ POSJETIO ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTREPULA,16. srpnja(Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić u sklopudanašnjeg boravka u Puli gdje će večeras nazočiti svečanom otvaranju51. pulskog filmskog festivala posjetio je u pratnji istarskog županaIvana Jakovčića te člana županijskog poglavarstva zaduženog za kulturuRoberta Matijašića Arheološki muzej Istre.
PULA,16. srpnja(Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić u sklopu današnjeg boravka u Puli gdje će večeras nazočiti svečanom otvaranju 51. pulskog filmskog festivala posjetio je u pratnji istarskog župana Ivana Jakovčića te člana županijskog poglavarstva zaduženog za kulturu Roberta Matijašića Arheološki muzej Istre.

Tijekom razgovora s ravnateljicom muzeja Kristinom Mihovilić ministar Biškupić je istaknuo potrebu i nužnost inventarizacije građe što je iznimno veliki problem svih muzejskih institucija u Hrvatskoj. Po njegovim riječima unatoč čak 50 posto takve građe, pulski je muzej jedan od solidnijih u zemlji.

"Inzistiramo na inventarizaciji jer dok se to ne učini ta građa kao da ni ne postoji", rekao je Biškupić dodavši kako će upravo iz tog razloga od jeseni po muzejima krenuti inspekcije i kontrole.

Govoreći o skrbi o arheologiji te o potrebi otvaranja novih arheoloških parkova Biškupić je najavio postavljanje kamena temeljca za muzej Narone u Svetom Vidu.

U sklopu posjete Arheološkom muzeju Istre razgledao je i tamošnju knjižnicu smatrajući kako "ono što osnovna škola predstavlja za prosvjetu, to za sustav kulture predstavljaju upravo knjižnice".

Istarski župan Ivan Jakovčić je naglasio kako se mnogi projekti mogu ostvariti zajedničkom kulturnom politikom između državnih i županijskih vlasti te dodao kako Istra želi postati "regijom kulture broj jedan u Hrvatskoj".

"Zajedničkom kulturnom politikom možemo oplemeniti ove prostore u kojima se već sada događaju iznimna kulturna događanja", rekao je Jakovčić.

Komentirajući negodovanje direkcije motovunskog filmskog festivala zbog uskraćivanja diijela sredstava namijenjenih toj manifestaciji, odnosno činjenici što je festivalu odobreno 300 od planiranih 500 tisuća kuna, ministar Biškupić kazao je kako Ministarstvo kulture "bez obzira na ovu činjenicu snažno podupire motovunski filmski festival". Ministarstvo financija je prošle godine Ministarstvu kulture uskratilo 70 milijuna kuna od čega 13 i pol milijuna kuna otpada na filmsku djelatnost. Upravo iz tog razloga došlo je do određenih korekcija u financijskom davanju, rekao je ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙