FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA OBEĆALA REZANJE PRORAČUNSKOG MANJKA

BRUXELLES, 5. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Talijanski premijer SilvioBerlusconi uspio je danas spriječiti da Europska unija (EU) njegovojzemlji uputi poražavajuće upozorenje zbog prekoračenja limitaproračunskog manjka, obvezavši se pred ministrima financija eurozonena paket rezanja proračunskih troškova.
BRUXELLES, 5. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi uspio je danas spriječiti da Europska unija (EU) njegovoj zemlji uputi poražavajuće upozorenje zbog prekoračenja limita proračunskog manjka, obvezavši se pred ministrima financija eurozone na paket rezanja proračunskih troškova.

Berlusconi, koji je privremeno preuzeo gospodarski portfelj nakon što je protekloga vikenda smijenjen njegov ministar gospodarstva Giulio Tremonti, došao je u Bruxelles kako bi osobno ministrima iznio plan provedbe 7,5 milijardi eura vrijednih mjera u ovoj godini koje bi Italiji omogućile održavanje svoga proračunskog manjka ispod gornje granice od 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) određene Paktom o stabilnosti i rastu.

Ministri su to prihvatili, budući su već ranije jasno dali do znanja da su spremni odustati od ranog upozorenja - i to čak i oni među njima koji su najveći zagovornici stroge proračunske discipline u eurozoni kao što je austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser - dobiju li od Berlusconija obećanje konkretne akcije.

Berlusconijevo će obećanje vjerojatno zadovoljiti i svih 25 ministara financija EU koji se sastaju kasnije danas i koji moraju službeno odobriti odluku o odbacivanju preporuke Europske komisije za upućivanje upozorenja.

"Uzeli smo u obzir nastojanja Italije. Mi pokušavamo pomoći zemljama koje ulažu napore radije nego da im kompliciramo zadatak", kazao je francuski ministar financija Nicolas Sarkozy, čija će zemlja u 2004. premašiti limit proračunskog manjka treću godinu za redom.

"Berlusconi je ambiciozno odlučio srezati deficit na ispod tri posto u idućoj godini i mi mu vjerujemo", kazao je Grasser.

Nizozemski ministar financija Gerrit Zalm, koji predsjedava sastancima ministara financija eurozone i EU-a, upozorio je da će Rimu i u idućoj godini trebati stroga disciplina. "Bit će i u 2005. potrebne mjere", kazao je.

Italija, treće po veličini gospodarstvo eurozone, ide stopama Njemačke i Portugala, koje su 2002. za dlaku izbjegle upozorenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙